Vijagra može sprečiti gojaznost?

Izvor: B92, 19.Jan.2013, 19:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vijagra može sprečiti gojaznost?

Sildenafil, poznatiji kao vijagra – koristi se u lečenju erektilne disfunkcije, međutim, istraživači su otkrili da ovaj lek može biti korišćen i u borbi protiv gojaznosti.

Istraživači sa Univerziteta u Bonu i Instituta za istraživanje srca i pluća Maks Plank sada su otkrili i kako vijagra može pomoći u borbi protiv gojaznosti od koje pati preko 500 miliona osoba na svetu.

Naučnici su otkrili da su miševi kojima je data vijagra otporni na gojaznost, čak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i kada su bili podvrgnuti ishrani bogatoj mastima, piše sajt Medicaldaily.

U studiji je miševima dat lek nakon čega je praćen njegov uticaj na njihove masne ćelije.

„Otkriveno je da lek konvertuje bele masne ćelije, koje mogu izazvati upale i hronične bolesti, u bež masne ćelije – koje sagorevaju energiju iz hrane i pretvaraju je u toplotu“, objasnio je vođa istraživanja dr Aleksander Fajfer.

Vijagra takođe i topi masti, što je čini jakim saveznikom u borbi protiv gojaznosti.

Istraživači su takođe otkrili da vijagra ima još jednu važnu funkciju. Bele masne ćelije mogu postati pretrpane, akumulirajući masti koje ih čine većim što dovodi do oslobađanja hormona i upala. Ove upale mogu povećati rizik kod ljudi za dobijanje hroničnih oboljenja kao što su srčani i moždani udar.

Uzimanje sildenafila sprečilo je ovaj proces kod miševa, tako pokazujući da je poboljšana produkcija i belih masnih ćelija.

Međutim, kako naučnici tvrde, potrebno je još dodatnih istraživanja kako bi se stvorio odgovarajući lek za ljude.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vijagra leči i gojaznost?!

Izvor: Svet, 19.Jan.2013

Sildenafil, poznatiji kao vijagra – koristi se u lečenju erektilne disfunkcije, međutim, istraživači su otkrili da ovaj lek može biti korišćen i u borbi protiv gojaznosti. Istraživači sa Univerziteta u Bonu i Instituta za istraživanje srca i pluća Maks Plank sada su otkrili i kako vijagra...

Nastavak na Svet...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.