Vežbanje štiti od raka prostate

Izvor: B92, 27.Jan.2011, 19:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vežbanje štiti od raka prostate

U Časopisu ''Journal of Clinical Oncology'' objavljeni su rezultati najnovijih istraživanja, koji ukazuju na znatno smanjenu mogućnost pojave raka prostate kod muškaraca koji redovno vežbaju.

Univerzitet Harvard i Univerzitet Kalifornija iz San Franciska objavljuju da je ova prva studija koja ispituje efekat fizičke aktivnosti na smrtnost koju izaziva rak prostate.

Vodeći autor, Stacey Kenfield, rekla je:

''Ovi rezultati sugerišu da ljudi sami mogu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da smanje rizik od progresije raka prostate, nakon dijagnoze, dodajući fizičku aktivnost kao svoju dnevnu rutinu. Rezultati su dobra vest za sve obolele koji imaju strah od suočavanja sa ovim opakim oboljenjem.''

Jedan od šest muškaraca na svetu oboli od raka prostate tokom svog života.

16 miliona muškaraca je registrovano na celom svetu da je preživelo rak.

Kenfield i njene kolege pregledali su podatke od oko 2.705 muškaraca sa dijagnosticiran rakom prostate. Osim toga, ispitali su pomoću upitnika ispitanike o tome koliko su bili fizički aktivni i kojim tipom aktivnosti su se bavili (biciklizmom, trčenjem, šetnjom...)

Nakon upoređivanja rezultata dobijeni su podaci o tome kako je fizička aktivnost i kako je određeni tip fizičke aktivnosti uticao na pacijente. Pacijenti koji su šetali više od 90 minuta nedeljno smanjili su rizik od smrtnosti za 46%, za razliku od onih koji su šetali manje od 90 minuta nedeljno. Duža i napornija fizička aktivnost, kao što je trčanje ili biciklizam smanjili su još više mogućnost smrtnosti i to do 61%. Naravno ovaj procenat zavisi od dužine vežbanja. Ukoliko se vežda 3 sata svake nedelje procenat je znatno veći u odnosu na vežbanje od samo jednog sata nedeljno, bez obzira na težinu vežbi.

Kenfield je dodala:

''Naveli smo fizičke aktivnosti i dužinu njihovog trajanja koje su idealne, naravno da se pacijenti,ukoliko nisu u mogućnosti, ne moraju pridržavati toga. Bilo koja fizička aktivnost, šetanje od 15 minuta dnevno, utiče na poboljšanje opšteg stanja pacijenta, a i u borbi protiv raka prostate. Bitno je imati volju, a dužina fizičke aktivnosti treba se određivati prema mogućnostima pacijenata.''

Izvor: Lekarinfo.com

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.