Vežbama i kafom protiv raka

Izvor: B92, 14.Apr.2012, 00:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vežbama i kafom protiv raka

Nova studija koju su američki stručnjaci sproveli na miševima tvrdi da kofein i vežbanje mogu da smanje rizik od raka kože izazvanog izlaganjem suncu.

Doktor Jao Ping Lu, vanredni profesor za istraživanja u oblasti hemijske biologije, predstavio je nedavno svoje otkriće rečima da "smatra da ta otkrića mogu da se primene na ljudima i da predviđa da će čovečanstvo imati koristi od tih kombinovanih tretmana".

Lu i njegove kolege takođe su pronašli dokaze koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navode na zaključak da su taloženje masti i razvoj tumora povezani, kao i da vežbanje u kombinaciji sa kofeinom može ne samo da spreči kancer kože, već i upalne procese vezane za druge vrste kancera koje se pripisuju gojaznosti.

Oni su proučavali kako kofein i vežbanje utiču na miševe koji su gajeni sa visokim rizikom od kancera kože. Prethodne studije su pokazale da su miševi kojima je dozvoljeno ili da konzumiraju kofein ili da vežbaju na točku za vežbanje imali manji broj slučajeva kancera kože.

Istraživači su miševe izložili ultraljubičastom zračenju, komponenti sunčeve svetlosti koja izaziva kancer kože, a potom su ih podelili u četiri grupe, prenosi sajt medicalnewstoday.

Jedna grupa miševa je imala običnu vodu i nije imala točak za vežbanje (kontrolna grupa), druga grupa je imala vodu pomešanu sa kofeinom i nije imala točak za vežbanje, treća običnu vodu i točak za vežbanje, a četvrta vodu pomešanu sa kofeinom i točak za vežbanje.

Posle 14 nedelja tretmana, istraživači su ustanovili da je broj nemelanomnih tumora kože u grupi sa kofeinom i vežbanjem manji za 62 odsto u odnosu na kontrolnu grupu.

Veličina ovih tumora takođe je umanjena za 85 odsto u odnosu na one kod kontrolne grupe. Rezultati su pokazali da i kofein i vežbanje pojedinačno imaju pozitivan efekat, ali u manjoj meri nego kad se kofein i vežbanje kombinuju.

U poređenju sa kontrolnom grupom (bez kofeina i vežbanja), došlo je do 27 odsto manje aktivnosti tumora i smanjenja zapremine tumora za 61 odsto u grupi sa kofeinom bez vežbanja, a do 35 odsto manje aktivnosti tumora i smanjenja veličine tumora od 70 odsto kod grupe sa vežbanjem bez kofeina.

U narednoj fazi eksperimenta, istraživači su hranili miševe hranom bogatom omega-6 masnim kiselinama i pratili efekat kofeina sa i bez vežbanja. Istraživači su pri tom ustanovili da je kod grupe sa kofeinom i vežbanjem došlo do velikog smanjenja masti i preko 90 odsto manjeg nivoa markera za upalne procese, a razvoj i veličina tumora su takođe smanjeni.

Istraživači tvrde da postoji veza između masti, upalnih procesa i kancera - masno tkivo luči jedinjenja koja dovode do upalnih procesa, tako da manje masti podrazumeva manje upalnih procesa.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kofein i sport smanjuju rizik od raka kože?

Izvor: Mondo, 14.Apr.2012

Nova studija koju su američki stručnjaci sproveli na miševima tvrdi da kofein i vežbanje mogu da smanje rizik od raka kože izazvanog izlaganjem suncu.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.