Veštačko srce spaslo bebi život

Izvor: B92, 28.Maj.2012, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veštačko srce spaslo bebi život

Hirurzi su detetu ugradili mali uređaj sa pumpicom u bolnici Bambino Gesu u Rimu prošlog meseca.

Lekari iz Rima su spasli život 16-mesečnom detetu nakon što su mu ugradili najmanje veštačko srce na svetu, kako bi ga održavali u životu dok ne pronađu donora. Malo titanijumsko veštačko srce teško je tek 11 grama, a italijanski lekari su prvi na svetu izveli ovakvu operaciju.

Hirurzi su detetu ugradili mali uređaj sa pumpicom u bolnici Bambino Gesu u Rimu prošlog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << meseca, dve nedelje pre nego što su mu transplantirali srce donora. Kažu kako je dečak bolovao od dilatirane kardiomiopatije, bolesti koja postupno slabi srce. Dete se do sada potpuno oporavilo, prenosi "Daily Mail".

"Sa gledišta nas hirurga operacija nije bila komplikovana. Problem je jedino bio što je dete pre ove operacije već bilo operisano nekoliko puta. Srećom, sve je prošlo u redu" - rekao je hirurg Antonio Amodeo koji je vodio operaciju.

Istakao je kako se sada veštačko srce koristi kako bi pacijenta održavalo u životu do transplantacije, ali da bi u budućnosti moglo postati trajna zamena.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Italija:16-omesečnoj bebi ugrađeno veštačko srce

Izvor: Press, 28.Maj.2012

Hirurzi iz Rima su dečaku ugradili mali uređaj sa pumpicom u bolnici Bambino Gesu u Rimu prošlog meseca.

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.