Veliki kašalj najprisutniji među srednjoškolcima: Vakcini smanjeno dejstvo u tom uzrastu VIDEO

Izvor: B92, 03.Feb.2024, 13:32

Veliki kašalj najprisutniji među srednjoškolcima: Vakcini smanjeno dejstvo u tom uzrastu VIDEO

Zbog širenja slučajeva velikog kašlja u Beogradu je krajem decembra proglašena epidemija. Smatra se da su srednjoškolci trenutno najugroženija grupa.

"Zaključno sa jučerašnjim danom, na teritoriji Beograda, počev od marta 2023., ukupno je registrovano 760 obolelih od velikog kašlja, ali je u realnosti ova brojka znatno veća, treba je bar pomnožiti sa tri. U svakom domaćinstvu u kom je jedna osoba obolela, sigurno je bar još neko od ukućana zaražen", objašnjava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << načelnica jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje Slavica Maris.

Ona je objasnila i da je najveći broj zaraženih među srednjoškolcima.

"Tačno je da je naveći broj obolelih u grupi od 10 do 19 godina. Oni su vakcinu primili u svojoj drugoj godini života, a imunitet nakon ove vakcine slabi nakon četiri godine, a naročito u periodu nakon pet do 10 godina", istakla je Slavica Maris.

Ona ističe i da je kolektivni imunitet znatno oslabio.

"Godinama unazad je slab obuhvat imunizacijom vakcinom. Na teritoriji Beograda taj obuhvat se kreće od 80 do 90 posto, što je neprihvatljivo jer je minimum 95 posto, preporučen obuhvat kako bi se sprečilo epidemijsko javljane bolesti. Zato je sada evidentno oslabio kolektivni imunitet", istakla je Maris.

Ona je istakla da je imunizacija rešenje za trenutnu situaciju.

Više o ovoj temi pogledajte u videu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.