Veganska ishrana može imati loš uticaj na zdravlje zuba

Izvor: B92, 21.Nov.2019, 19:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veganska ishrana može imati loš uticaj na zdravlje zuba

Sve više ljudi širom sveta se odlučuju za veganski način ishrane, ali stomatolozi tvrde da se ta odluka može loše odraziti na zdravlje zuba. Veganska ishrana je često siromašna proteinima i kalcijumom, koji su neophodni za zdravlje zuba.

Dr Marvin Druan, iz londonskog Centra za kozmetičku stomatologiju, uočio je porast broja pacijenata čiji zubi propadaju nakon što su izbacili određenu vrstu hrane.

Mnogi se odlučuju na vegansku ishranu, kojoj često nedostaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ključni elementi za očuvanje zdravlja zuba.

Stomatolog upozorava i da neki vegani zbog promene načina ishrane unose više slatkih namirnica, kao i onih bogatih skrobom, poput voća i žitarica. Zbog toga bakterije na zubnom plaku stvaraju kiseline, koje mogu naneti trajnu štetu zubnoj gleđi. U pitanju je površinski, najtanji i najčvršći sloj zuba, koji štiti dentin od propadanja prouzrokovanog karijesom, prenosi N1.

"Budući da je veganstvo sve popularnije, primećujem sve više pacijenata sa erozijom i karijesima. Nije uzrok samo nedostatak vitamina već i zamenska hrana koju vegani konzumiraju", rekao je dr Druan.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.