Veći rizik od infarkta: Žene u ovom dobu su u najvećoj opasnosti

Izvor: Vesti-online.com, 17.Dec.2018, 01:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veći rizik od infarkta: Žene u ovom dobu su u najvećoj opasnosti

Kardiovaskularne bolesti uzrokovane su aterosklerozom, slabijom elastičnošću krvnih sudova, hipertenzijom i poremećajima srčanog ritma.

Promene u celom telu žene nastaju snižavanjem nivoa estrogena i progesterona, a prestanak menstruacije je jedna od najočiglednijih promena koje označavaju početak menopauze. Tegobe vezane uz menopauzu najčešće su naleti vrućine, promene raspoloženja i problemi sa spavanjem. No, ponekad se mogu pojaviti trajnije i ozbiljnije tegobe.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
Drastičan pad ženskih hormona jajnika prepoznaje svaka ćelija i tkivo koje umanjuju i menjaju mnoge svoje funkcije. Neke od kliničkih posledica nedostatka estrogena su rano vidljive i naglašene, kao što su promene funkcije mozga, talasi vrućine, nesanice, umor i urogenitalna atrofija.

Istovremeno se ubrzavaju i tiho napreduju ateroskleroza i osteoporoza.

Gubi se elastičnost i kolagen u vezivnim tkivima, pa koža postaje tanja, ističu se bore, a zglobovi postaju bolni zbog osteoartritisa.

Debljina i dislipidemija pogoduju tim bolestima, a višestruko je dokazano da je važan kofaktor u patofiziologiji kardiovaskularnih bolesti nedostatak estrogena. Pre menopauze infarkt miokarda je značajno ređi kod žena nego kod muškaraca u istoj dobi.

Koronarna srčana bolest se kod muškaraca javlja 10 godina ranije, a žene s prevremenom menopauzom imaju značajno češće infarkt i kardiovaskularnu smrtnost. To sve govori o zaštitnoj ulozi estrogena.

Estrogen povećava vazodilataciju i utiče na normalan ritam srca, usporavaju kalcifikaciju zidova krvnih sudova i aterosklerozu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.