Važno je KOLIKO spavate popodne

Izvor: Mondo, 15.Sep.2016, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Važno je KOLIKO spavate popodne

Neki jednostavno ne mogu da prežive dan bez popodnevne dremke, a evo šta kažu stručnjaci, da li je to dobro za zdravlje.

Foto: Guliver/Getty images/Thinkstock

  Naime, tim stručnjaka otkrio je da spavanje u popodnevnim časovima povećava rizik od dijabetesa. Da budemo precizniji, oni koji popodne spavaju duže od sat vremena imaju 45 odsto veći rizik da obole od dijabetesa tipa 2, upozorili su naučnici.

Dobra vest je, međutim, da popodnevne dremke >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << kraće od sat vremena ne predstavljaju pretnju po zdravlje, sudeći prema studiji koju je objavila Evropska asocijacija za izuvačavanje dijabetesa.

Eksperti iz Japana analizirali su rezultate 21 studije u kojima je učestvovalo više od 300.000 ljudi i otkrili da postoji veza između spavanja popodne i obolevanja od dijabetesa tipa 2.

Nakon detaljnije analize, pokazalo se da popodnevna dremka duža od 60 minuta "značajno povećava rizik od dijabetesa tipa 2", ali da kraće dremke nisu štetne po zdravlje.

Oni kažu da spavanje popodne u trajanju kraćem od sat vremena ima dobre efekte na zdravlje, a smatraju da je naročito korisno za one koji pate od dijabetesa. Ipak, potrebno je sprovesti još studija kako bi se utvrdilo da li malo popodnevnog sna može da pomogne obolelima od šećerne bolesti.

Profesor medicine na Univerzitetu u Glazgovu Navid Satar kaže da je veoma moguće da faktori koji uzrokuju dijabetes jednostavno "teraju" ljude da spavaju popodne.

"To uključuje blago povišen nivo šećera u krvi, što znači da spavanje popodne može da bude upozoravajuć signal za dijabetes. Osim toga, osobe koje boluju od dijabetesa često imaju isprekidan san tokom noći, zbog čega osećaju potrebu da spavaju popodne", kaže ovaj profesor.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.