Vaš odabir večere može da bude rani znak demencije

Izvor: B92, 26.Feb.2024, 21:53

Vaš odabir večere može da bude rani znak demencije

Kako pokazuju istraživanja, neke svakodnevne navike mogu ukazati na pojavu demencije.

Rani znaci demencije se mogu javiti i mnogo ranije nego što mislimo, a istraživanje koje su sproveli istraživači sa International School of Advanced Studies govori da način na koji konzumiramo večeru može odati da li imamo frontotemporalnu demenciju.

Ova demencija pogađa jednog od 20 pacijenata, a njene rane faze nisu uvek obeležene gubitkom pamćenja, pa je jedan od simptoma >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i opsesivno ponavljajuće ponašanje koje može da se prenese i na hranu.

"Frontotemporalna demencija povezana je s širokim spektrom abnormalnih ponašanja u ishrani, kao što su hiperfagija, fiksacija na jednu vrstu hrane, pa čak i gutanje neživih predmeta", prema istraživanju.

Može da se desi da osobe odbijaju da jedu bilo šta drugo osim te jedne namirnice. Zbog uskog izbora namirnica, neki mogu i da gube na težini.

Osim ovoga, ostali simptomi frontotemporalne demencije su jezični problemi, problemi sa pamćenjem, promene ponašanja i problemi mentalnih sposobnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.