Vakcina protiv virusa H7N9 neće skoro

Izvor: Mondo, 12.Apr.2013, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vakcina protiv virusa H7N9 neće skoro

Razvijanje vakcine protiv virusa novog ptičijeg gripa H7N9, kojem je dosad podleglo deset osoba u Istočnoj Kini, bi čak i uz primenu najnovije tehnologije na tom polju, moglo da potraje "mnogo meseci", prognoziraju američki eksperti za javno zdravlje.

Osim toga, ranije vakcine protiv sličnih virusa dale su prilično slabe rezultate, naglašavaju Timoti Ujeki i Nensi Koks, stručnjaci odeljenja za grip američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<

Rad na vakcini je već otpočeo na raznim stranama, ali i kada se ona razvije, nužno je da prođe klinička ispitivanja.

Kineska vlada je ovih dana objavila kako očekuje da će vakcina biti spremna u roku od sedam meseci. Prema pisanju agencija Sinhua, na vakcini protiv virusa H7N9 zajednički rade kinesko ministarstva za nauku i tehnologiju i ministarstvo zdravlja.

U Kini je, takođe, razvijen i test za utvrđeivanje virusa H7N9, koji je distribuiran bolnicana i drugim kontrolnim punktovima.

Kineske zdravstvene vlasti ističu da još uvek ne znaju kako se virus H7N9 širi, ali zasad isključuju mogućnost njegovog prenošenja sa čoveka na čoveka, što je mišljenje i Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Od ptičijeg gripa u Kini obolelo je 20 osoba, šestoro je preminulo. Podeljeni su reagensi za testiranje na H7N9, a prodaja piletine je zabranjena. Način prenošenja nije utvđen, sumnja se da su ga donele ptice selice.

Više o tome OVDE.

(Tanjug)
Pogledaj vesti o: Grip

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Širi se novi ptičji grip u Kini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Apr.2013, 09:16

U Šangaju je zabeležen još jedan slučaj zaraze ptičjim gripom H7N9 među ljudima, saopštili su danas lokalni zvaničnici.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.