Vakcina protiv raka u završnoj fazi testiranja: Uskoro u širokoj primeni VIDEO

Izvor: B92, 14.Feb.2024, 20:29

Vakcina protiv raka u završnoj fazi testiranja: Uskoro u širokoj primeni VIDEO

Nekoliko stotina učesnika iz Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država i Australije u narednim godinama primiće eksperimentalnu vakcinu protiv raka.

Prvi pacijent koji je primio ovu vakcinu ima 81 godinu i boluje od raka kože. Da li je ova vakcina nada za sve obolele od melanoma. Ili su preventiva i rano

otkrivanje malignih promena na koži i dalje najbolji put do zdravog života?

O tome je danas u emisiji "150 minuta" govorio Savo Pilipović, predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Udruženja pacijenata Srbije, kao i doktor Aleksandar Adamović, dermatovenerolog, koji je na samom početku otkrio pojedinosti o ovoj vakcini.

"Ta vakcina je sada u trećem koraku studija i blizu je upotrebi. Firme koje je proizvode kažu da bi mogla da počne široka primena ove ili sledeće godine. Ta vakcina nije konvencionalna, već terapijska, koja bi se koristila sa nekim drugim imunobiološkim lekovima", kaže doktor Adamović.

"Te vakcine treba da disciplinuju imuno aparat da može da prepozna ćelije sa defektnim DNK i da ga uništavaju. To je jedan deo lečenja. Drugi je taj imunobiološki i na taj način se dobija pravi efekat. U studijama i kliničkim ispitivanjima te vakcine su zasad pokazale dobre rezultate. Ova vakcina je bazirana na informacionom RNA. Namenjena je više onima koji su oboleli, i koji su hirurški lečeni. Ono što je dobro jeste da se tom vakcinom mogu na jako dobar način lečiti udaljene metastaze, što je primer recimo za melanom", rekao je dr Adamović, a više o ovoj temi pogledajte u video-prilogu koji sledi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.