Vakcina protiv koronavirusa koštaće milijarde

Izvor: B92, 27.Apr.2020, 16:56

Vakcina protiv koronavirusa koštaće milijarde

Istraživački timovi širom sveta upustili su se u trku za vakcinom protiv koronavirusa, a postaje jasno da će ukupni troškovi biti izuzetno visoki.

Kako navodi portal Politico.eu, Evropska unija se ne može pohvaliti najdubljim džepom, a na to da nemačkoj kompaniji "Kjurvak" u ovu svrhu ponudi kredit od 80 miliona evra, Evropska komisija odlučila se tek posle navodne ideje američkog predsednika Donalda Trampa da tu firmu dovede u SAD kako bi ona tamo razvila vakcinu. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Međutim, na potencijalnim vakcinama trenutno radi više od 70 timova u svetu, a svaka od faza razvoja predstavlja priličan izdatak, pa je očigledno da je navedena suma tek kap u moru.

Vakcina će koštati "milijarde, milijarde i milijarde", kaže direktor jedne konsultantske kuće sa sedištem u Belgiji. "Reč je o profilaktičnoj vakcini za celokupno stanovništvo na planeti", napominje on.

Po završetku razvoja, svaka potencijalna vakcina najpre mora da bude testirana na životinjama, a tek potom na ljudima, da bi se utvrdilo koliko je bezbedna.

Zatim slede ispitivanja šireg obima, da bi se dokazala njena efikasnost, kao i dobijanje odobrenja regulatornih tela i, na kraju, masovna proizvodnja u količinama od možda i nekoliko milijardi doza.

Prema procenama jedne fondacije za finansiranje naučnih istraživanja, razvoj delotvorne vakcine za koronavirus mogao bi da košta dve milijarde dolara.

U tu sumu nisu uračunati troškovi proizvodnje, dok jedan tim ekonomskih stručnjaka tvrdi da će javni budžeti opredeljeni za ovu svrhu morati da budu višestruko uvećani.

Radi prikupljanja osam milijardi dolara za razvoj vakcine, kao i za sredstva za dijagnostikovanje i lečenje koronavirusa u celom svetu, Evropska komisija će 4. maja organizovati donatorsku konferenciju u saradnji sa drugim organizacijama, navodi portal.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.