VIŠEGODIŠNJI KOROV ŠTAVELJ: Ova naizgled bezazlena biljka leči 358 bolesti, ovako se pratilno koristi i gaji (RECEPT)

Izvor: Piplmetar.rs, 11.Jan.2017, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIŠEGODIŠNJI KOROV ŠTAVELJ: Ova naizgled bezazlena biljka leči 358 bolesti, ovako se pratilno koristi i gaji (RECEPT)

Višegodišnji korov štavelj (Rumex obtusifolis) predstavlja dragocenu lekovitu biljku, koja podstiče varenje, uklanja hemoroide, dobar je laksativ, koristi se i za lečenje kožnih bolesti. Biljku treba koristiti umereno jer može da poveća rizik stvaranja bubrežnih kamenčića.
Prepoznatljiv je po veoma velikim i dugačkim listovima, pri dnu stabla na dužim peteljkama. Cvetovi zelenkaste i crvenkasto smeđe boje biljku krase sve do kraja septembra, poređani u klasove na stabljici >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << visokoj i do metar.
Specifičnog su mirisa i gorkog ukusa. Štavelj (poznat i kao konjski štavelj) uspeva u vlažnim sredinama, kao što su vlažne livade, jarci, strništa i vlažne šume, a najčešće se može naći na mestima gde raste kopriva.
Za potrebe lečenja beru se zeleni listovi, a sjajno smeđi plodovi neposredno pre sazrevanja. Ubrani delovi suše se u hladu. Zrele semenke se lako osipaju i raznose vetrom i već sledećeg proleća klijaju na novom mestu.
Superžena foto ŠTA SVE LEČI BILJKA ŠTAVELJ
Plod se koristi u vidu čaja protiv dijareje, dok su listovi delotvorni kod anemije jer sadrže vitamine A i C, a od minerala dosta gvožđa i fosfora. Zbog zavidnih količina tanina i oksalne kiseline, čaj od listova se koristi za bolje varenje i protiv hemoroida.
Koren deluje kao laksativ, dok semenke imaju suprotno dejstvo i mogu da izazovu zatvor. U tradicionalnoj medicini ova biljka koristi se i u terapiji različitih kožnih bolesti.
Budući da sadrži oksalnu kiselinu koja može da pospeši stvaranje bubrežnih kamenčića, preporučuje se samo umerena upotreba štavelja, upozoravaju narodni lekari. Iz istog razloga, osobe koje već imaju kamen u bubregu ne bi smele da koriste ovu biljku. Uneta u većim količinama može da izazove i slabost organizma, povraćanje, pa čak i smrtni ishod.
Kliknite na stranicu broj 2 da nastavite čitanje.

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.