Uspešno testirana vakcina protiv side

Izvor: Vesti-online.com, 06.Mar.2012, 20:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uspešno testirana vakcina protiv side

Nova vakcina protiv side uspešno je testirana na miševima. Tim stručnjaka iz kubanskog Centra za biotehnologiju i genetski inženjering, koji je razvio vakcinu, spreman je da počne i sa strogo kontrolisanim testiranjima na ljudima.

Vodeći kubanski biotehnološki stručnjaci su na miševima uspešno testirali novu vakcinu protiv side i spremni su da uskoro počnu manje, strogo kontrolisano testiranje i na ljudima, saopšteno je na Međunarodnoj biotehnološkoj konferenciji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << koja se održava u Havani.

Prošle godine Kubanci su predstavili vakcinu protiv raka pluća. Predviđa se da bi ta vakcina u Srbiju mogla da stigne za oko tri godine.

Radi se o vakcini pod nazivom TERAVAC-HIV-1, razvijenoj iz rekombinovanih proteina, koja bi trebalo da izazove ćelijsku reakciju na HIV virus. Testiranje će biti obavljeno na HIV pozitivnim pacijentima koji nisu u uznapredovaloj fazi bolesti.

Enrike Iglesijas, vođa tima sastavljenog od stručnjaka kubanskog Centra za biotehnologiju i genetski inženjering (CIGB), koji su razvili dotičnu vakcinu, ipak napominje da je do sada na Kubi i širom sveta testirano preko 100 vakcina protiv Side, pri čemu nijedna nije dala zadovoljavajuće rezultate.

Kuba, inače, za prevenciju side i brigu o zaraženima HIV virusom godišnje izdvaja 200 miliona dolara. U to je uključeno i besplatno lečenje antiretroviralnim medikamentima od kojih su neki i domaće proizvodnje. U ovoj zemlji je vrlo razvijena i industrija biotehnoloških produkata, među kojima i lekova i vakcina.

Taj sektor donosi i znatan izvozni prihod, procenjen na 400 miliona dolara, što znači da su, posle nikla, biotehnološki produkti najuspešniji kubanski eksportni proizvodi.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.