Uskoro transplantacija srca i u Srbiji

Izvor: B92, 15.Apr.2013, 23:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro transplantacija srca i u Srbiji

Dva tima Kliničkog centra Srbije, jedan u Hanoveru, drugi u Zagrebu, ove nedelje završavaju edukaciju za transplantacije srca.

Sa presađenim srcem godinu dana preživi 90 odsto pacijenata. Pet godina posle transplantacije živi 75 odsto, a 10 godina 60 odsto njih. Tek svakog četvrtog transplantiranog tuđe srce posluži duže od dve decenije.

Za mesec dana trebalo bi da stignu i aparati za potporu, koji se nekoliko dana posle zahvata koriste za ispomoć presađenom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << srcu. Posle toga ostaje samo da se sačeka odgovarajući donor. Već potpuno pripremljeni za transplantaciju, tuđe srce u KCS trenutno čekaju dva pacijenta, a na spisku su i dva potencijalna kandidata, koji bi tek trebalo da prođu pripremu.

Koliko bi čekanje odgovarajućeg donora moglo da potraje, ne može ni da se pretpostavi. Profesor dr Miljko Ristić, kardiohirurg i direktor KCS, međutim, ima rezervni plan: ako srca dvojice pacijenata pripremljenih za transplantaciju popuste pre nego što se pojavi organ, oni će biti priključeni na specijalne pumpe koje bi trebalo da im omoguće da sačekaju donore.

- Trenutno se u centru u Hanoveru edukujemo za upotrebu aparata za potporu tokom transplantacije i time se naša obuka završava - kaže za „Novosti“ profesor dr Miljko Ristić. - Nas petoro je ovde: kardiolog, anesteziolog, dva hirurga i perfuzer. Druga, takođe petočlana ekipa je u Zagrebu, a jedan hirurg je na edukaciji u Barseloni.

Tim za transplantacije srca u KCS vodiće profesor dr Miljko Ristić. U ekipi su još kardiohirurzi Svetozar Putnik i Aleksandar Đorđević, kardiolog Emilija Nestorović, anesteziolog Ivan Divac, perfuzer Slavko Kulić. U pripremi i samoj transplantaciji učestvuje gotovo 30 ljudi, a po standardima uvek rade dva tima: jedan koji eksplantira organ donora u stanju moždane smrti, i drugi koji taj organ presađuje.

Poslednja transplantacija srca kod nas je urađena 1999. godine u Institutu „Dedinje“. Od tada pacijenti koji moraju na ovaj zahvat idu u inostranstvo. Pod uslovom da sami obezbede novac, jer zdravstveno osiguranje, ni u jednom slučaju, pa ni kada su pacijenti deca, ne pokriva troškove ovog zahvata. Zato su porodice najčešće prinuđene da mole za pomoć. Za Tijanu Ognjanović (8), koja je prošle nedelje otputovala u Hjuston, tako je obezbeđeno 710.000 dolara. Sada se vode akcije za dvogodišnju Ljubicu Adamić iz Zasavice kod Sremske Mitrovice, kojoj je za transplantaciju u Beču potrebno 120.000 evra, i Anitu Balaž (20) iz Erdevika, koja za zahvat u Hjustonu treba da skupi milion evra.

- Ne postoji lista čekanja, ali se procenjuje da u Srbiji za transplantaciju srca trenutno ima oko 100 kandidata, od kojih je 10 prioritetnih - kaže, za „Novosti“, dr Danica Mihajlović, direktor Uprave za biomedicinu.

Prema preliminarnoj računici RFZO, sama transplantacija srca i troškovi godišnjeg lečenja pacijenata u Srbiji ne bi trebalo da premaše 35.000 evra.

- Sama operacija ne zahteva skup materijal. Najveći trošak kod transplantacije srca imamo za koronarografije. Kod tih pacijenata, biopsija srčanog mišića mora da se radi 30 puta godišnje, a to košta oko 20.000 evra.

U klinici u Gracu, recimo, cena transplantacije srca je oko 70.000 evra, a sa bolničkim troškovima obično dostiže oko 100.000. Račun može da bude i par desetina hiljada evra veći, ako dođe do komplikacija.

Izvor: Novosti.rs

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Transplatacija srca uskoro i u Srbiji

Izvor: Kurir, 16.Apr.2013, 09:56

BEOGRAD - Dva tima Kliničkog centra Srbije, jedan u Hanoveru, drugi u Zagrebu, ove nedelje završavaju edukaciju za transplantacije srca. Za mesec dana trebalo bi da stignu i aparati za potporu, koji se nekoliko dana posle zahvata koriste za ispomoć presađenom srcu...Posle toga ostaje samo da se sačeka...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.