Uskoro štampani 3D organi

Izvor: B92, 05.Feb.2013, 20:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro štampani 3D organi

Naučnici su jedan korak bliže stvaranju vitalnih organa iz matičnih ćelija što bi moglo da standardne transplantacije učini delom prošlosti.

Eksperti su po pvri put uspeli da otkriju trodimenzionalnu „tehniku štampanja“ za ljudsko tkivo uz pomoć matičnih ćelija koje su dobijene iz embriona.

Proces, koji je razvijen na Univerzitetu Heriot-Va u Edinburgu, mogao bi da omogući stvaranje preko potrebnih jetri, srca i drugih vitalnih organa koji će biti dostupni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pacijentima.

Naučnici su već koristili ovaj metod za dobijanje koštane srži i kože, ali su imali problema sa delikatnim ćelijskim strukturama koje su trebale da postanu novi organ.

Tehnika koristi podesiv „mikro ventil“ koji stvara slojeve ljudskih embrionalnih matičnih ćelija. Podešavanje ventila precizno kontroliše tempo kojim se novi slojevi ćelija postavljaju, a novonastale embrionalne ćelije su u stanju da preuzmu ulogu bilo koje druge ćelije.

Istraživači veruju da će vremenom biti u stanju da koriste ovu tehniku za stvaranje organa.

„Ovo je prvi put da su ove ćelije bile trodimenzionalno odštampane. Predviđamo da že se ova tehnologija dalje razvijati do tačke kada ćemo moći da stvaramo nove organe iz ćelija samog pacijenta. Zbog svih mogućih problema koji mogu da se dese prilikom standardne transplantacije, želimo prvo da potpuno ovladamo novom tehnikom kako bi ljudi bili u stanju da dobiju potreban organ bez ikakvih komplikacija“, izjavio je dr Vil Šu, jedan od članova tima koji razvija novu tehniku.

Ovakvi ograni, dobijeni iz ćelija pacijenta, moćiće ponovo da se implantiraju u pacijenta bez bojazni da će organizam odbiti taj organ.

Stručnjaci procenjuju da će prvi organi biti dostupni u narednih 10 godina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.