Uskoro ćemo imati tablete protiv karijesa

Izvor: B92, 11.Mar.2016, 11:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro ćemo imati tablete protiv karijesa

Američki naučnici tvrde da su došli do otkrića koje bi moglo dovesti do novog tretmana u prevenciji karijesa i to u vidu običnih tableta.

Oni tvrde da su otkrili novi soj bakterije koja navodno smanjuje efekat drugih bakterija koje žive u ustima i uzrokuju, između ostalog, oštećenje zuba.

Bakterija Streptococcus A12 smanjuje kiselinu koja utiče na razaranje zuba tako što stvara nove mikrobe. Ona takođe podstiče razlaganje arginina aminokiselina koji je, prema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nalazima istraživačkog tima, povezan sa nastankom karijesa.

Istraživači veruju da bi A12 mogla biti korištena kao oralni suplement u prevenciji karijesa. Otkriće je objavljeno u časopisu "Primenjena i ekološka mikrobiologija".

Prema proceni Svetske zdravstvene organizacije iz 2012. godine, 60 do 90 odsto školske dece i blizu 100 odsto odraslih ima karijes. Oko 30 odsto osoba starijih od 65 godina nema prirodne zube.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uskoro tablete protiv karijesa?

Izvor: OkRadio.rs, 11.Mar.2016

Američki naučnici tvrde da su došli do otkrića koje bi moglo dovesti do novog tretmana u prevenciji karijesa i to u vidu običnih tableta. Oni tvrde da su otkrili novi soj bakterije koja navodno smanjuje efekat drugih bakterija koje žive u ustima i uzrokuju, između ostalog, oštećenje zuba. Bakterija...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.