Uravnoteženost - cilj vredan truda

Izvor: B92, 18.Avg.2013, 20:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uravnoteženost - cilj vredan truda

Zahtevi modernog života mogu da nas nateraju da izletimo iz ravnoteže, stavljajući na prvo mesto nešto što nam zaista i nije važno, a zapostavljajući područje života koje nas čini srećnima

Kao kada se slažu slagalice, različiti aspekti vašeg postojanja se spajaju kako bi formirali osobu takvu kakva jeste. Vaš posao i privatnost šire energiju, koja se udružuje s telom i dušom, kao i vašim emocijama poput zadovoljstva ili tuge.

Ravnoteža je stanje koje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << postižete kada su svi aspekti vašeg života i vas u harmoničnom stanju. I dok ravnotežu kao pojam i nije teško opisati, samo svako pojedinačno može definisati šta ravnoteža znači za njega.

Kako biste postigli ravnotežu morate da shvatite šta je vama važno u životu.

Zbog toga bi svako za sebe trebalo da odredi optimalno vreme i energiju koju je spreman da uloži u različita područja života (karijeru, zdravlje, ljubavne odnose, navike…).

Kako biste to napravili, zamislite kako je vaš život kuća izgrađena od mnogo prostorija.

Nacrtajte tu kuću na papir, dajte svakom području svog života po jednu sobu, a veličina svake prostorije neka odgovara važnosti koju pridajete tom aspektu života. Možete da uključite porodicu, vreme koje provodite sami, dobrotvorne aktivnosti, zdravlje, zadovoljstvo, telesne vježbe, veru i sl.

Možda na taj način otkrijete kako vam određeni elementi vašeg života oduzimaju više vremena nego što zaslužuju, te na taj način nepotrebno troše energiju ostavljajući manje resursa za ono što vas čini srećnima.

Možda ćete shvatiti kojim područjima života treba da se posvetite više. Uravnotežen životni stil je najjednostavnije rečeno život u kojem se energija za obaveze usklađuje s energijom koju koristimo za vlastito zadovoljstvo.

Ipak, nemojte očekivati promenu preko noći. Uravnoteženost nije lako postići, ali kada je ostvarite osetićete veće zadovoljstvo životom, ispunjenost i poboljšano mentalno zdravlje.

Foto: freedigitalphotos.net/artur84

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.