Uputstva za upotrebu lekova

Izvor: B92, 15.Dec.2010, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uputstva za upotrebu lekova

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) postavila je u utorak na zvaničnom sajtu kompletne tekstove sažetaka karakteristika leka i uputstva za pacijente za lekove registrovane u Srbiji, saopšteno je iz te agencije.

Na stranici ALIMS nedavno su, pored postojeće aplikacije za pretraživanje medicinskih sredstava, postavljane i nove, za pretraživanje svih registrovanih lekova, kako za humanu tako i za veterinarsku primenu po različitim kriterijumima: nazivu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << proizvođaču ili nosiocu dozvole, rešenju za stavljanje u promet, režimu izdavanja i vrsti leka.

Takođe, uvedena je i opcija pretraživanja sertifikata svake serije leka koji je kontrolisan u ALIMS-u čime se omogućava još precizniji uvid u specifikacije konkretnog proizvoda sa kojim pacijent dolazi u kontakt.

Sažetak karakteristika leka sadrži osnovne informacije za zdravstvene stručnjake o tome kako se konkretni lek koristi bezbedno i delotvorno.

To su pre svega kvalitativni i kvantitativni sastav, klinički podaci - terapijske indikacije, doziranje i način primene, kontraindikacije, posebna upozorenja i mere opreza pri primeni leka, interakcije sa drugim lekovima i druge vrste interakcija, neželjena dejstva i njihova učestalost, navedeno je u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.