Upozorenje FDA: Ovu vrstu kontaktnih sočiva ne koristite

Izvor: B92, 16.Jul.2021, 08:20

Upozorenje FDA: Ovu vrstu kontaktnih sočiva ne koristite

Ako vam je stavljanje kontaktnih sočiva jednako važan deo jutarnje rutine kao i prva šolja kafe, niste sami. Međutim, postoji jedna vrsta sočiva koju nikada ne biste smeli da koristite - a ako to učinite, mogli biste da ugrozite vid, upozoravaju iz Uprave za hranu i lekove (FDA).

Iako mnogi kupuju i koriste sočiva bez recepta svake godine i nemaju nikakve probleme, oni svaki put rizikuju.

FDA izveštava da korišćenje sočiva bez recepta ili nepravilna upotreba >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sočiva može da vam iseče ili ogrebe očnu jabučicu, izazove alergijske reakcije koje vode do svraba ili suznih očiju, infekciju, oštećenja vida ili čak slepila.

Kupujte sočiva tek nakon pregleda kod oftamologa

Iako može da bude zabavno skupljanje sočiva u boji, bilo za posebne prilike ili samo da biste promenili izgled, FDA naglašava to da je upotreba sočiva koja odgovaraju vašim očima od suštinske važnosti kada je u pitanju izbegavanje oštećenja očiju.

Iako ne morate kupiti kontaktna sočiva od oftalmologa, postoji način da se napravi razlika između legitimnih prodavaca, i onih koji bi vam prodali neadekvatan (pokvaren) proizvod.

Da biste sebi obezbedili odgovarajuću vrstu, FDA preporučuje pregled oka kod licenciranog očnog lekara i uzimanje recepta, čak i za ukrasna sočiva, kako bi se osiguralo pravilno uklapanje.

Ako osetite neke simptome odmah izvadite sočiva

Iako je veća verovatnoća da će sočiva kupljena bez recepta oštetiti vaš vid, bilo koja vrsta kontaktnih sočiva može ugroziti zdravlje vaših očiju ako se ne pridržavate određenih znakova upozorenja.

Ako primetite crvenilo, uporne bolove u očima, suzenje ili oštećenja vid, važno je da kontaktirate medicinskog stručnjaka, jer to mogu biti znaci infekcije oka.

"Infekcija oka može postati ozbiljna i dovesti do slepila ako se ne leči", upozorava FDA.

Ne morate da kupujete sočiva direktno u ordinaciji gde ste se pregledali, dovoljno je da ovlašćenim prodavcima kontaktnih sočiva saopšti od onih koji bi vam mogli prodati neispravne proizvode.

Prema FDA, svaki legitimni distributer kontaktnih sočiva treba da traži od vas recept za sočiva i proveri ga kod lekara pre nego što vam da njihov proizvod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.