Upoznajte čičoku: Najpametnija zamena za krompir

Izvor: NaDlanu.com, 04.Feb.2014, 23:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Upoznajte čičoku: Najpametnija zamena za krompir

Neugledna, krtolasta biljka čičoka, pomalo je zaboravljena na našim prostorima, dok se visoko kotira na lestvici najzdravijih namirnica sveta. Koristi se u pripremi supa, variva, može i sveža da se jede, a služi i kao inovativna zamena za krompir.

Čičoka ili jerusalimska artičoka spada u familiju suncokreta, zato je amerikanci od milja zovu ‘sunchoke’. Iako bi iz naziva mogli naslutiti da potiče iz Jerusalima i ima veze s artičokom, ni jedno ni drugo nije tačno. Čičoka >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << potiče iz Severne Amerike odakle je stigla u Evropu početkom sedamnaestog stoleća. Raste u krtolama koje su izrazito nepravilnih oblika, što otežava guljenje. Imaju blagi, slatkast ukus i koriste se pri pripremi supa, variva, musaka, sveže ili služe kao inovativna zamena za krumpir.Neke od blagodati, ukratko - s obzirom na glikemijski indeks jednak nuli savršena je namirnica za dijabetičare - odlična je za decu koja piju antibiotik jer obnavlja crevnu floru i jača imunitet - pomaže kod zatvora i idealna je za sve ljude koji sede i malo se kreću - delotvorna je kod povišenog pritiska jer sadrži mnogo kalijuma - stvara osećaj sitosti, smanjuje apetit i ne deblja - izvrsna je za čišćenje organizma posebno konzumirana u svežem oblikuSlično kao krompir, i čičoka je izvrstan izvor kalijuma, a oko 100g sveže čičoke zadovoljava 20% dnevnih potreba za kalijumom. U isto toliko čičoke nalazi se tek 57 kalorija, 1,5 grama belančevina, 1,2 grama vlakana. Čičoka je izvor kalcijuma, gvožđa, vitamina C, folne kiseline te vitamina B1 i B2.Recept plus: Jednostavna salata od čičoke Potrebno vam je: 0,5 kg jabuka, 0,5 kg čičoke, sok od jedne narandže, maslinovo ulje; Priprema: Ogulite jabuke i čičoke, pa ih izrendajte. Prelijte sokom od pomorandže i kašikom maslinovog ulja. Sve dobro izmešajte.Najznačajniji nutricionistički plus krije se u visokom sadržaju inulina, nesvarljivog ugljenog hidrata koji poseduje prebiotičko dejstvo, odnosno koji stimuliše razvoj korisnih dobrih bakterija u crevima koje imaju višestruko delovanje na zdravlje. Naročito se preporučuje onima koji se bore sa kandidom u crevima. Osim toga, inulin normalizuje nivo triglicerida i holesterola u krvi, pa tako sprečava nastanak kardiovaskularnih oboljenja i postepeno smanjuju masne naslage koje muče mnoge ljude s viškom kilograma.U 100 g čičoke nalazi se čak 11 – 14 g inulina. Poređenja radi, utvrđeno je da Evropljani dnevno unose od 3 do 11 g inulina putem ishrane.Ovu neobičnu biljku koja ukusom podseća na nezreli lešnik, a izgledom na đumbir, kod nas zovu i divlji krompir. Čičoka se najčešće priprema kao krompir, kuvana i pečena, ali se može koristi i sirova. Ovu namirnicu možete pronaći na većim pijacama i trgovačkim centrima. Takođe, jednu krtolu možete iseći na nekoliko delova i posaditi u svojoj bašti ili većoj saksiji na proleće. Vadi se pred zimu, a preko leta ćete imati predivan cvet za ukras.Izvor: Namirnice.baFoto: outofmyshed.co.uk

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.