Upotreba lekova za dijabetes da bi se smanjilo prejedanje tokom praznika može biti jako opasna

Izvor: B92, 01.Jan.2024, 14:44

Upotreba lekova za dijabetes da bi se smanjilo prejedanje tokom praznika može biti jako opasna

Upotreba tableta za mršavljenje, a naročito lekova za dijabetes da bi se smanjilo prejedanje tokom prazničnog perioda nije preporučljivo, a ni delotvorno, smatraju stručnjaci.

Upotreba lekova za dijabetes u procesu mršavljenja naročito je porasla otkako je otkriveno da mogu da pomognu ljudima da smršaju oponašajući hormone zbog kojih se osećate siti nakon jela, ali i posle priznanja mnogih poznatih ličnosti da su ga koristile kako bi skinule neželjene kilograme. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Ovi lekovi nisu brzo rešenje za gubitak težine... Uzimanje ovog leka neće sprečiti povećanje telesne težine kod onih koji preteruju tokom božićnog perioda", rekao je dr Sajmon Kork, viši predavač fiziologije na Univerzitetu Anglija Raskin, dodajući da konzumiranje leka nije bez nuspojava, koje, iako retko, mogu biti i ozbiljne.

Da korišćenje lekova za dijabetes radi mršavljenja tokom prazničnih prejedanja nije dobro, smatra i dr Haršal Dešmuk, konsultant za endokrinologiju i dijabetes i viši klinički predavač na Univerzitetu Hal.

"Lekari propisuju ove lekove na osnovu specifičnih indikacija, posle detaljne procene koja uzima u obzir kontraindikacije. Pored toga, potrebna im je postepena titracija tokom vremena za optimalnu efikasnost, zbog čega se njihova nasumična upotreba tokom praznične sezone ne preporučuje", rekao je dr Dešmuk, piše Gardijan.

Lek, semaglutid, licenciran kao ozempik za lečenje dijabetesa tipa 2 i kao vegovi za gubitak težine, u Ujedinjenom Kraljevstvu su besplatni preko Nacionalne zdravstvene službe, ali mogu i da se kupe i preko onlajn-apoteka uz određene provere. Relativno laka dostupnost leka je, dodatno, zabrinula engleske stručnjake, kao i činjenica da su pojedine apoteke u UK davale lek za dijabetes ljudima sa normalnom težinom, o čemu je Gardijan ranije izveštavao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.