Umor, natečenost i gojenje: Ovo su pokazatelji da vam srce nije zdravo

Izvor: B92, 14.Jan.2024, 22:12

Umor, natečenost i gojenje: Ovo su pokazatelji da vam srce nije zdravo

Zatajanje srca ili srčana insuficijencija je ozbiljno hronično stanje koje se s vremenom pogoršava, zbog čega je važno što pre reagovati i smanjiti rizik od zdravstvenih problema.

Bolesti srca i krvnog sistema jedan su od vodećih uzroka smrti u svetu, a često su uzrokovane faktorima kao što je loša ishrana, nedostatak fizičke aktivnosti ili konzumacija cigareta.

Zatajenje srca je stanje koje označava nesposobnost srca da pravilno pumpa krv kroz telo. Tipično, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ova disfunkcija nastaje zbog toga što srce postane ili preslabo ili kruto.

Lekar Hafiz Naderi je na svom Youtube kanalu podelio pet glavnih upozoravajućih znakova zatajenja srca na koje treba obratiti posebnu pažnju.

"U ovom videu želim se fokusirati na prvih pet simptoma koje obično vidimo kada se pacijenti prvi put pojave sa zatajenjem srca", rekao je.

U lečenju srčanog zatajenja, lekari često traže od pacijenata da kažu svoju "suvu" težinu odnosno težinu kada nema nakupljanja tečnosti ili nadutosti u telu. To im pomaže da razumeju otprilike kolika će doza njihovih lekova biti.

Lekar Naderi opisuje nedostatak daha kao simptom broj jedan kod zatajenja srca. Kada se naprežete, vaše srce ukazuje vašem telu da ga "ne može držati". Ovaj osećaj možete iskusiti jače kada ležite ravno. To je zato što kod zatajenja srca dolazi do nakupljanja tečnosti u plućima, što se pogoršava kada ležite ravno.

Otok koji se najčešće javlja u stopalima takođe je jedan od prvih znakova zatajenja srca. Naderi ističe kako do toga dolazi jer srce nepravilno pumpa krv. On objašnjava da mu pacijenti često govore da je oteklina sve veća tokom dana te da se smanji tokom noći.

Međutim, to je samo zbog učinaka gravitacije koja gura tečnost do vaših ekstremiteta tokom dana.

Palpitacije su srčane aktivnosti, koji se opisuju kao osećaj lepršanja, ubrzanog rada ili preskakanja srca. Naderi je objasnio da će osobe koje imaju zatajanje srca često imati brži otkucaj srca u minuti.

To je zato što slabo srce prekomerno kompenzuje jer se bori da ispuniti zahteve tela pa ubrzava i zato možete osetiti palpitacije. Srce takođe može pasti u abnormalni ritam.

Iako je umor vrlo nejasan simptom i može biti uzrok raznih stanja, Naderi kaže da često čuje pacijente kojima je nedavno dijagnostikovano zatajenje srca kako kažu da su stalno umorni. Slabo srce očajnički pokušava održati korak i kao rezultat toga osećate se umorno i iscrpljeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.