Umereno sa lekovima protiv gorušice

Izvor: B92, 18.Maj.2010, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umereno sa lekovima protiv gorušice

Lekovi protiv gorušice mogu da izazovu teške sekundarne efekte i trebalo bi da se oprezno koriste, pokazala su istraživanja objavljenih u medicinskom časopisu "Godišnjak interne medicine" (Archives of Internal Medicine).

Iako ti lekovi, koji pomažu da se lakše svari začinjena hrana, predstavljaju veliku pomoć pravim pacijentima, oni mogu da povećaju opasnost od preloma kod žena u postmenopauzi i izazovu bakterijske infekcije kod mnogih pacijenata, zaključili su istraživači.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
U SAD se godišnje napiše 113 miliona recepata za lekove protiv želudačne kiseline, takozvane inhibitore protonskih pumpi, a od tih lekova se godišnje ostvari prodaja od 13,9 milijardi dolara, tako da se SAD nalaze na trećem mestu među "prodavcima" tih lekova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.