Umalo umrla zbog ujeda mačke

Izvor: B92, 17.Maj.2012, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umalo umrla zbog ujeda mačke

Jedna Britanka našla se na granici života i smrti, samo zato što se igrala sa mačkom svoje prijateljice.

Ketrin Grej se iznenadila kada joj je, inače prijateljski raspoložen mačak, zario dva puta zube u ruke i ogrebao je. Kada je prijateljica došla da joj pomogne, mačak je ujeo i nju.

"Sledećeg jutra ruka me je bolela, ali sam to potpuno ignorisala. Međutim, kada sam htela da obučem pantalone, nisam mogla ni da ih stegnem kako treba. Šaka mi je bila crvena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i otečena”, kaže Ketrin.

Iako je mislila da je reč o posledicama običnog udarca, otišla je kod lekara da za svaki slučaj primi tetanus, a lekari su joj uradili i rendgen ruke.

"Rekli su mi da je mnogo gore kada vas ujede mačka, nego kada vas ujede pacov ili pas. Naime, njihova usta su puna bakterija, ali upravo zbog toga što ujedi nisu česti, o njima se retko govori”, kaže Ketrin.

Njoj su lekari takođe najavili operaciju ruke pod opštom anestezijom koja je podrazumevala svojevrsno ispiranje rane. Ispostavilo se da su lekari u ruci otkrili mnogo gnoja koji su drenirali, a zatim joj dali flastere sa antibioticima koji je trebalo da smanje infekciju.

Bolovi koje je Ketrin sve to vreme trpela bili su nepodnošljivi. "Ujed pasa može da se inficira u 15 do 20 odsto slučajeva, ali kada vas ujede mačka, to se može desiti u 50 odsto slučajeva, budući da imaju tanje i oštrije zube”, kaže ona.

Njen dodatni problem bio je što ju je mačka ujela za ručni zglob, a taj deo šake je prepun krvnih sudova, pa se infekcija lako može razneti po celom telu.

Iako je delovalo da se postepeno oporavlja i da otok spada, Ketrin je tri dana posle operacije otkrila da joj je mačka prenela Pasteurelu multocidu i Stafilokoku aureus, obe potencijalno smrtonosne bakterije.

Odmah je dobila antibiotike, ali je ključnu ulogu protiv bakterije odigrao njen imuni sistem. Iako nikad neće moći da koristi ruku kao ranije, Ketrin je zadovoljna što je preživela.

"I dva meseca posle povrede ruka mi je upaljena, ali sam barem živa. Ljudi podcenjuju to što domaće mačke mogu da vam urade”, kaže ona.

Zanimljivo je da je zapravo najsmrtonosniji ljudski ujed, jer imamo daleko više bakterija u ustima, nego bilo koja druga životinja.

Ipak, veoma je važno da se informišete na vreme o ujedima domaćih i divljih životinja, kako bi, ukoliko se nađete u situaciji kao Ketrin, znali kako da reagujete i brzo se obratite lekaru.

Kako da izbegnete ujede mačke?

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.