Ukoliko pijete neki od ovih lekova, odmah se sklonite sa sunca

Izvor: B92, 10.Maj.2023, 13:46

Ukoliko pijete neki od ovih lekova, odmah se sklonite sa sunca

Određeni lekovi stvaraju fotosenzitivnost kože, a to može da izazove razne probleme

Ukoliko uzimate određene lekove i istovremeno se izlažete UV zracima, to bi moglo da podstakne alergijsku reakciju na koži.

Sunčanje bi u potpunosti trebalo da izbegavaju osobe koje su na terapiji antibioticima, a poznato je i da hormonski status utiče na pigmentaciju kože, pa bi zato sunca posebno trebalo da se čuvaju žene koje uzimaju hormonsku kontracepciju ili se nalaze >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na hormonskom lečenju.

50 lekova

Naime, takva terapija, kao i neki lekovi koji se uzimaju, na primer, zbog dijabetesa, senzibilišu kožu na UV zračenje pa može da dođe do pojave svraba, smeđih mrlja, a koža na nekim mestima može čak i da pobeli, odnosno da se pigment potpuno izgubi. Pre izlaganja suncu nije poželjno koristiti kozmetička sredstva poput dezodoransa, parfema i šminke.

"Hemijske materije koje su u sastavu takvih preparata u dodiru sa UV zracima mogu da izazovu alergijsku reakciju ili pojavu pigmentacija na koži koje je izuzetno teško ukloniti", rekla je za Živim.hr dermatološkinja Marija Buljan, prenosi "Avaz".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.