Uključi se, uradi nešto dobro!

Izvor: Mondo, 28.Sep.2018, 10:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uključi se, uradi nešto dobro!

Učestvujte na kreativnom konkursu na najbolji slogan i poster sa ciljem podizanja svesti o ranom otkrivanju raka dojke. Rak dojke je u velikom broju slučajeva izlečiv ako se otkrije na vreme. Dajte svoj doprinos.

Projekat Unapređenje Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke u Republici Srbiji otvorio je kreativni konkurs za najbolji slogan i poster u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije i Institutom za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut". >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<

Konkurs je podeljen u dve kategorije: za učenike srednjih škola i za odrasle osobe starije od 18 godina. Tema je podizanje svesti o važnosti skrininga i ranog otkrivanja ove opake bolesti.

Građani će kreativne predloge moći da pošalju do 20. oktobra 2018. na sledeće mejl adrese, u zavisnosti od kategorije za koju apliciraju: konkurs.poster@gmail.com (za poster) i slogan.konkurs@gmail.com (za slogan). Konkurs će biti otvoren za sve, bez obzira na zanimanje.

Dodatne informacije se nalaze na Facebook strani Pink Ribbon Serbia.

SKRINING

Mamografija je široko prihvaćena kao najbolji metod za rano otkrivanje raka dojke, pre nego što se može otkriti dodirom. Informišite se o mogućnostima odgovarajućeg programa skrininga dojki kod vašeg lekara. Žene u dobi od 50 do 69 godina trebalo bi da urade mamografski pregled jednom u dve godine. Upoznajte svoje dojke, posmatrajte se pred ogledalom, radite samopreglede i razgovarajte bez oklevanja sa svojim lekarom ukoliko uočite bilo kakve promene.

Svake godine od raka dojke u Srbiji oboli oko 4.600 žena, a umre njih 1.600. Svakog dana u Srbiji se dijagnostikuje 13 novih slučajeva raka dojke, a 4 žene umru od ove bolesti.

To su 32 AUTOBUSA PUNA ŽENA godišnje. Mrtvih žena. U Srbiji.

Mnoge od njih mogle su biti spasene, da je rak bio otkriven na vreme.

U Japanu svakog oktobra Japansko udruženje za borbu protiv raka organizuje događaj pod imenom Pink Ribbon Festival (Festival roze trake), što je jedna od aktivnosti za promociju prevencije raka dojke. Ovaj događaj se održava od 2003. godine i do sada broji 18 dešavanja. Japansko udruženje za borbu protiv raka prikupilo je preko 700 predloga postera i 15,000 slogana samo prošle godine.

Ovo dešavanje sastoji se od tri događaja: tribine, javne šetnje i kreativnog takmičenja. Japansko udruženje za borbu protiv raka radi na podizanju nivoa svesti o ovoj bolesti, na motivisanju stanovništva za odlazak na skrininge i pruža podršku pacijentima.

Stopa preživljavanja ove opake bolesti u Japanu je 10 godina, ali ukoliko se rak otkrije u ranoj fazi, oko 90% žena može da se izleči. Međutim, ukoliko se otkrije kasno, stopa preživljavanja spušta se na 15%. Za rano otkrivanje raka dojke ključni su redovni mamografski pregledi. Uz podizanje svesti javnosti može se povećati broj žena u Srbiji kod kojih se karcinom otkriva u ranoj fazi, ukoliko su prošle mamografski pregled.

Ovaj projekat organizuje Japanska agencija za međunarodnu saradnju (JICA) u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije uz podršku Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", s ciljem da poboljša postojeći Nacionalni program za rano otkrivanje raka dojke.

Kreativni konkurs sprovode JICA-in projekat, Ministarstvo zdravlja Republike Srbije i Institut za javno zdravlje "Batut".

Rak dojke: Od "napipala sam nešto" do dijagnoze

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.