Uklanjanje dlačica kod dece

Izvor: B92, 05.Mar.2011, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uklanjanje dlačica kod dece

Svoju dvanaestogodišnju ćerku od maja prošle godine vodim na elektrolizu. Rečeno mi je da se nausnice rade iglom jer ih laser ne prepoznaje, pošto su tanke i svetlije nego što on uočava. Takođe mi je saopšteno da godine nisu smetnja, već je bolje početi ranije, pre nego što su dlake već otklanjane pincetom, voskom ili drugim sredstvima. Vodim je jednom mesečno ili u mesec i po dana i svaki put dlaka ima toliko da tretman traje i više od 20 minuta.

Ako elektroliza uništi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koren dlake i ona iz tog mesta više ne raste, da li je moguće da u velikim količinama niču novonastale? Ili ta metoda prosto nije efikasna? Pored toga, tretman je vrlo bolan, čak i pored zubarske anestezije, a po celoj koči nausnica ostaju joj ožiljci. Kozmetičarka je rekla da će se to povuci i da će nakon otprilike godinu dana prestati sasvim da se pojavljuju. Molim Vas da mi kažete da li su tačne informacije koje sam dobila u salonu ili je izlišno da i dalje maltretiram dete, a da neće imati nikakvog efekta. Da li je moguće da je jedini cilj da se naplati 1,5 evra po minuti, a da se ne uzima u obzir nečije zdravlje i posledice?


Nemoguće je odrediti u kojoj meri njoj raste nova dlaka. Ona je jako mlada za tretman na koji je vodite. Nema razloga da dlaku ne uklanja voskom ili nekom manje agresivnom metodom do potpunog formiranja korena dlake. Ako ima potencijal da pod uticajem hormona napravi jaku dlaku na nausnicama to će se i desiti, bez obzira na trtetman na koji je vodite. Njoj se koren dlake tek formira i s obzirom na tu činjenicu besmisleno je voditi je na trajno uklanjanje dlaka. Metoda elektrolize je vrlo efikasna kod osoba kod kojih je dlaka potpuno formirana i obično su potrebna 2 do 3 tretmana. Mana joj je mogućnost ostanka ožiljaka. Bolnost se reguliše blok anestezijom infraorbitalnog živca iznad trećeg zuba, pri kojoj je nemoguće da bilo šta oseti.

Dr Svetlana Đurišić, Dermatim

Odgovore lekara ni u kom slueaju ne treba da shvatite kao postavljanje dijagnoze ili za terapiju bolesti ili drugog zdravstvenog stanja. Ukoliko mislite da imate zdravstveni problem, morate da kontaktirate nadležnog lekara na odgovarajuai naein.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.