Ubuduće drugačiji način lečenja osoba koje pate od psihoza?

Izvor: B92, 11.Dec.2016, 22:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubuduće drugačiji način lečenja osoba koje pate od psihoza?

Osobe koje pate od psihoza mogle bi da budu lečene na potpuno drugačiji način zbog antitela koja napadaju mozak, pokazalo je istraživanje Univerziteta Oksford.

Naučnici su ustanovili da jedan od 11 slučajeva psihoza može da uključuje i stanje u kojem antitela napadaju mozak.

Naučnici savetuju da bi svi pacijenti koji pokazuju znakove psihoze trebalo da urade nalaze antitela.

Vodeći naučnik studije koja je objavljena u časopisu "The Lancet" bila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Belinda Lenoks, klinički psihijatar na Univerzitetu Oksford.

"Postoje implikacije da u ustanovama za lečenje mentalnih bolesti postoje pacijenti koji imaju ova antitela i mogu da budu lečeni na potpuno drugačiji način. Mislim da je ovo zaista korak napred za psihijatriju", izjavila je Lenoks za BBC.

Analiza uzoraka krvi 228 osoba pokazala je da je devet odsto njih imalo antitela koja bi mogla da budu relevantna za njihovu bolest. Međutim, neki smatraju da se u ustanovma nalazi veliki broj ljudi s pogrešnom dijagnozom, zbog čega je verovatnoća da imaju antitela veoma mala.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.