UV zraci kao pretnja: Da li treba nositi kremu za sunčanje u avionu?

Izvor: B92, 25.Apr.2023, 08:01

UV zraci kao pretnja: Da li treba nositi kremu za sunčanje u avionu?

Verovatno znate da je dobra ideja da se namažete kremom za sunčanje pre nego što krenete na plažu svoje omiljene letnje destinacije za odmor.

Ali da li ste ikada razmišljali o korišćenju zaštite od sunca na putovanju do tamo?

Studija iz 2015. koju je sproveo Univerzitet u Kaliforniji otkrila je da je 56 minuta u kokpitu aviona na visini od 30.000 stopa izložilo članove avionske posade istoj količini ultraljubičastog (UV) >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zračenja kao 20 minuta u solarijumu. Pored toga, piloti i stjuardese imaju dvostruko veće šanse da razviju melanom, rak koji je direktno povezan sa UV zračenjem.

Iako se studija fokusirala na članove posade, postavlja se pitanje da li su i putnici u opasnosti? Prema dr Lavanji Krišnan, sertifikovanom dermatologu u Aria Derm u San Francisku, putnici u avio-kompanijama se takođe suočavaju sa pretnjom povećane izloženosti UV zracima.

"Dobro pravilo je da ako možete da vidite zrake sunčeve svetlosti kako se probijaju kroz prozor, bilo da se radi o prozoru u vašem domu, automobilu ili prozoru aviona – rizikujete od prodora UV zraka u vašu kožu“, kaže dr Krishnan.

"Štaviše, putovanje avionom je na mnogo većim visinama i povezano je sa refleksijom UV zraka od okolnih oblaka. Svi ovi faktori dodatno povećavaju rizik za pilote, članove posade i putnike."

Postoji nekoliko proaktivnih koraka koje putnici mogu preduzeti pre nego što uskoče u avion, kaže dr Krišnan.

Njena preporuka? Nanesite kremu za sunčanje, nosite odeću koja štiti od sunca i zatvorite roletnu prozora da biste drastično smanjili rizik.

"Ili se smestite u srednjem redu aviona ili jednostavno sednite pored prozora da biste mogli da spustite roletnu na isti“, kaže dr Krišnan.

Pored toga, ona napominje da zaštitu treba koristiti tokom cele godine jer su UV zraci uvek intenzivniji na većim visinama. Dakle, čak i ako letite u tmurnoj zimi, dobra je ideja da nanesete kremu.

Možete li poneti kremu za sunčanje u avion? Ukratko, da. Tečnosti - uključujući kremu za sunčanje - mogu se spakovati u vaš ručni prtljag sve dok ne prelaze određenu težinu, kako je navela Uprava za bezbednost transporta (TSA).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.