U porastu polno prenosive bolesti: Šta kažu lekari?

Izvor: B92, 17.Apr.2018, 20:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U porastu polno prenosive bolesti: Šta kažu lekari?

U Srbiji se svaka peta trudnoća prekida abortusom, a polno prenosive bolesti su u porastu. Kolika je uloga mladih u ovom problemu i koliko se oni štite u toku seksualnih odnosa?

Seksualna higijena i vaspitanje nisu predmet u srednjoj školi, ali bi možda trebalo to da postanu, jer se u jednačini mladi i seks sve češće pojavljuju dve nepoznate, polne bolesti i neželjene trudnoće koje vode do abortusa.

“Ono što mi treba kao društvo da uradimo i prepoznamo kao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bitno je to zdravstveno vaspitanje u školski sistem gde bi se na jedan drugi način pričalo o polnim bolestima i o drugim problemima sa kojima mladi mogu da se suoče”, priča epidemiolog Instituta za javno zdravlje Batut Danijela Simić.

Polne bolesti nisu glavni problem. Kad je neželjena trudnoća u pitanju, među mlađom populacijom najčešće rešenje su pilule za dan posle, koje se, kako navode stručnjaci,nekada koriste i više nego što bi trebalo.

“Ja imam informacija da praktično mogu da se uzimaju eventualno dva puta godišnje. Problem je što to devojke ne rade, nego kad god imaju nezašticen odnos u vreme kada ne treba ili ako je pukao kondom popiju pilulu koja potpuno remeti normalni hormonski status u njihovom organizmu”, objašnjava ginekolog Branka Lazić.

Brine i to što se kao najčešći metod koristi prekid odnosa pre ejakulacije.

Prema informacijama kojima raspolaže JAZAS, tek 45 odsto mladih koristi kondome.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.