U ovoj situaciji nikako ne smete da jedete krompir

Izvor: B92, 01.Mar.2024, 09:03

U ovoj situaciji nikako ne smete da jedete krompir

Krompir je neizostavna namirnica u mnogim domaćinstvima, ali da li ste se ikada dvoumili da li proklijali krompir može da se jede ili ne?

Krompir sadrži solanin, štetni alkaloidno jedinjenje koji služi kao prirodni pesticid, a koji je prisutan u povećanoj koncentraciji u zelenom, oštećenom ili proklijalom krompiru.

Britanski naučnici s Univerziteta Lincoln ističu da toksične klice krompira mogu izazvati probavne tegobe ili glavobolju stoga ih svakako treba >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iseći.

Ako je krompir mekan ili se smežurao, obvezno ga bacite, ali ako ostane tvrd i "zdrav", možete ga oguliti, prema potrebi izdubiti na mestu gde je proklijao i koristiti ga za jelo.

Kako biste usporili klijanje krompira držite ga na hladnom i tamno m mestu, najbolje u kartonskoj kutiji ili papirnoj kesi kako bi vazduh mogao da cirkuliše. U plastici krompir ne može da "diše" pa će se pre pokvariti.

Ukoliko čuvate veću količinu krompira, redovno ih proveravajte pa one koji su proklijali ili omekšali izdvojite kako ne bi podstakli kvarenje ostalih. Takođe, nemojte ih čuvati zajedno s lukom kako bi se usporilo starenje zbog gasova koje ispuštaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.