U kojoj meri smo zapravo zaštićeni od različitih sojeva koronavirusa VIDEO

Izvor: B92, 27.Apr.2021, 09:54

U kojoj meri smo zapravo zaštićeni od različitih sojeva koronavirusa VIDEO

Koji soj je trenutno dominantan u Srbiji, da li će nam biti potrebna treća doza, kao i posle koje vakcine su se ljudi zarazili ponovo?

U Srbiji je trenutno dominantan britanski soj koronavirusa, ali vakcine koje su trenutno zastupljene su vrlo efikasne protiv ovog soja, kaže za Televiziju Prva Marija Gnjatović, doktor nauka tehnološkog inženjerstva-biotehnologije, istraživač i saradnica "Instituta za primenu nuklearne energije" u odeljenju za imunologiju i imunoparazitologiju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Ona dodaje da se za indijski soj još uvek ne zna pouzdano da li će vakcina od bilo kog proizvođača stvoriti imunitet dovoljno jak da se suprotstavi ovoj mutaciji.

"Broj reinfekcija u predelima Indije gde je ovaj soj i dominantan mnogo je veći, slično je i u Brazilu. Što se više bude menjao taj S protein veće su šanse da postojeće zaštite ne budu dovoljno efikasne", izjavila je Marija Gnjatović.

Na pitanje da li su ove mutacije očekivane i da li iznenađuju struku, Marija Gnjatović je rekla da ne postoje publikovani radovi o uticaju novih sojeva na stvorena neutrališuća antitela i da još uvek nema dovoljno podataka.

"Potrebno je da se sojevi ispitaju i na terenu i u laboratoriji, jer je očigedno da ovaj soj izaziva brže širenje, lakše se prenosi, a postoje i razlozi za brigu jer su i kliničke slike teže", dodaje ona.

Marija Gnjatović ističe da starija populacija razvija antitela posle "Sinofarmove" vakcine tek posle nekog vremena, a mlađa populacija odmah, kao i da su istraživanja to i pokazala.

Da li će nam biti potrebne treće doze vakcine i posle koje vakcine se možete ponovo zaraziti, pogledajte u video-materijalu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.