U Srbiji sve više dece zaražene rotavirusom: Pedijatar otkriva simptome

Izvor: B92, 19.Sep.2023, 14:24

U Srbiji sve više dece zaražene rotavirusom: Pedijatar otkriva simptome

Poseban savet uputio je svim roditeljima.

U prestoničkim domovima zdravlja na pedijatrijskim odeljenjima beleži se povećan broj pregleda dece koja se javljaju zbog stomačnog ili takozvanog rotavirusa. Ovaj virus izaziva oboljenje koje traje oko tri–četiri dana (ukoliko se ne pogorša dehidratacijom), a simptomi su najčešće povraćanje, dijareja i neretko povišena temperatura.

Kako pedijatar Dejan Jonev kaže za B92.net, oko 30 procenata populacije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dece osnovaca je zaraženo ili se žali na stomačne tegobe. Ovaj virus se vrlo lako prenosi, putem vazduha i u kontaktu sa ljudima, te je njegovom znatnom širenju doprineo početak školske godine, ali i putovanja na kojima su deca bila donedavno.

"Povećan broj dece koja su zaražena stomačnim virusom se obično očekuje u ovo doba godine, kako zbog odmora, tako i zbog početka školske godine. Virus se lako prenosi i najčešći simptom je povraćanje, kao i dijareja, dok je ređa povišena temperatura. Najveći problem kod dece predstavlja veliki nagon za povraćanjem, zbog čega ona ne mogu da se hidriraju kako bi trebalo", ističe Jonev.

"Pogotovu manja deca ne mogu da oralno uzmu ništa, čak ni tečnost, što je veoma opasno po organizam jer može doći do dehidratacije. Veliki broj dece šaljemo na klinike kako bi se sprovela terapija, odnosno infuziona rehidracija, jer su deca jako malaksala i dehidrirana", kaže doktor.

Ukoliko je u pitanju samo dijareja, ona se može rešiti probioticima, kao i belim ugljem, međutim, ukoliko mogu da uzimaju tečnost, decu bi trebalo stalno hidrirati kako vodom i čajevima, tako i elektrolitima u vidu rastvora, poručuje Jonev. On dodaje i da, ukoliko je prisutna povišena temperatura, koja prelazi 38 stepeni, obavezno bi je trebalo snižavati.

Doktor Jonev govorio je potom za naš portal o prevenciji kod rotavirusa kod dece.

"Svakako je zdravo da svi uzimamo probiotike, čak je preporuka da i odrasli i deca koriste probiotike bar 10 dana u mesecu, kako bismo naša creva, u kojima se nalazi 70 posto antitela koja nas brane i štite od raznih infekcija, održavali zdravima. Takođe, trebalo bi koristiti i preparate za jačanje imuniteta i pokušati da se izbegne kretanje u gužvi i kolektivu, mada znamo da je to prilično nemoguće, a time je ovaj virus uglavnom i prouzrokovan."

Dr Jonev za kraj poručuje roditeljima da na vreme svoju decu odvedu kod lekara, kako ne bi dehidrirala od simptoma stomačnog virusa, što može dovesti do potpunog kolapsa ogranizma.

"Može doći do totalne malaksalosti i kolabiranja. Savetuje se mirovanje i izostanak iz škole, dijetalna ishrana u smislu da se ne jede jaka, pržena i masna hrana. Deca mogu jesti bareno povrće, čorbice, meso, voće, posebno banane, mlečne proizvode, ali najvažnije je da im obroci budu manji i lagani", savetuje pedijatar Dejan Janev za B92.net.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.