U Srbiji prvi put otvorena ambulanta kardio-onkologije VIDEO

Izvor: B92, 03.Nov.2023, 18:53

U Srbiji prvi put otvorena ambulanta kardio-onkologije VIDEO

U Srbiji je prvi put otvorena ambulanta kardio-onkologije i nalazi se u Kliničko-bolničkom centru "Bežanijska kosa". Stručnjaci u toj oblasti radiće sa zajedničkim ciljem da pacijent ima što kvalitetniji život.

O tome su danas u emisiji televizije Prva "150 minuta" govorili dr Višeslav Popadić, kardiolog, i dr Zoran Andrić, načelnik onkologije KBC Bežanijska kosa, koji je najpre istakao da je ova klinika prepoznata od Republičkog fonda kao referentna ustanova, zajedno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa Institutom za onkologiju.

"Sa stalnim porastom boja obolelih na našem odeljenju, javljaju se i razne komplikacije iz oblasti kardiologije. Tako da je naša direktorka, docent Marija Zdravković prepoznala našu potrebu i zahteve te je otvorena posebna kardiološka ambulanta za onkološke pacijente", rekao je Andrić, dok je Popadić objasnio da nema toliko često onkoloških pacijenata koji dobiju i kardio-vaskularne tegobe usled bolesti.

"Nije to toliko čest slučaj, ali je veoma značajno monitorisati one pacijente koji su u povišenom riziku razvoja kardiotoksičnosti. Razvili smo zato sistem za praćenje takvih pacijenata, koji je odnedavno u funkciji u našoj ustanovi. Kardio-onkologija se razvila kao grana, tako da imamo razvijene sisteme za praćenje kardiotoksičosti i takvih pacijenata, a imamo i savremene modele za praćenje odnosno telemonitore. Jedan takav sistem je kod nas u funkciji od pre nekoliko dana", kaže Popadić, a opšrinije o ovoj temi pogledajte u video-prilogu koji sledi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.