U Srbiji je treći uzročnik smrti: Tihi ubica razara vitalne organe

Izvor: B92, 15.Jun.2023, 16:30

U Srbiji je treći uzročnik smrti: "Tihi ubica" razara vitalne organe

Šećerna bolest (dijabetes melitus) jedna je od najčešćih nezaraznih bolesti. Broj obolelih od šećerne bolesti već duži niz godina raste i poprima razmere globalne epidemije. Iako se najviše incidencije registruju u razvijenim zemljama, najveći porast obolelih očekuje se u zemljama u razvoju.

Dijabetes je u svetu peti, a u Srbiji treći vodeći uzrok umiranja od svih uzroka smrti i peti uzrok opterećenja bolešću, navodi Gradski zavod za javno zdravlje.

Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", približno 710.000 odraslih osoba ima dijabetes. Pri tome, 465.000 ili 8,1 odsto stanovništva zna za svoju šećernu bolest, a još 245.000 osoba nema postavljenu dijagnozu i ne leči se.

Jedan od uobičajenih simptoma dijabetesa upravo je osećaj žeđi.

Dijabetes melitus je hronična bolest iz grupe metaboličkih bolesti koju karakteriše hiperglikemija – odnosno povećanje nivoa šećera u krvi, koja je rezultat poremećaja u sekreciji insulina, delovanju insulina ili kombinacije navedenih poremećaja.

Hronična hiperglikemija povezana je sa dugotrajnim oštećenjem, disfunkcijom i zatajenjem različitih organa, posebno oka, bubrega, nerava, srca i krvnih sudova.

Mogući simptomi dijabetesa (šećerne bolesti) jesu:

Preterana žeđ i suva usta

Može biti prvi simptom bolesti, zajedno sa učestalim mokrenjem. Usled viška šećera u krvi, bubrezi ne mogu da apsorbuju glukozu i dolazi do dehidratacije. Povećava se potreba za unosom tečnosti i dolazi do povećanog mokrenja.

Umor i slabost

Kao posledica povećanog šećera u krvi dolazi do manjka energije i lakog zamaranja.

Glad

Nastaje zbog promena nivoa šećera. Kada opada nivo šećera, mi osećamo glad i potrebu za glukozom kao izvorom energije.

Zamagljen vid

Ako se ne leči, dijabetes može izazvati trajno oštećenje vida.

Gubitak težine

Gubitkom šećera putem mokrenja mogu se gubiti i kalorije.

Osećaj trnjenja nogu i ruku

Javlja se gubitak osećaja u rukama i nogama, peckanje u stopalima, a može se javiti i mravinjanje kao znak dijabetesa.

Problemi s kožom

Suva koža, svrab, tamnija koža na vratu ili pazuhu mogu biti znak dijabetesa.

Sporo zarastanje rana i infekcija

Ako primetite bilo koji od ovih simptoma, javite se svom lekaru.

Ranim otkrivanjem dijabetesa moguće je da se oboljenje drži pod kontrolom, uz zdrav i aktivan život.

Stručnjaci savetuju da osim vođenja zdravog načina života, pravilne ishrane i redovnog vežbanja, ljudi moraju da vrše preventivne preglede i proveravaju krvnu sliku. Nivo šećera u krvi takođe treba redovno proveravati jer je dijabetes izuzetno podmukla bolest, a mnogi ga nazivaju i "tihim ubicom".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.