U Srbiji izvedena inovativna procedura tokom operacije kardiovaskularnog pacijenata VIDEO

Izvor: B92, 25.Jan.2024, 18:31

U Srbiji izvedena inovativna procedura tokom operacije kardiovaskularnog pacijenata VIDEO

Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" sproveo je inovativnu proceduru zamene zaliska.

Stručnjaci su kroz venu na preponi ugradili dva zaliska, u dve vene, i na taj način je izbegnuta operacija klasičnim hirurškim putem, koja traje znatno duže, kao i sam oporavak pacijenta.

Operacija je trajala 45 minuta, a pacijent koji ima 72 godine oseća se dobro.

"Mi tragamo za mnogim novim metodama, u kontaktu smo sa kolegama iz Zapadne Evrope i regiona. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Imamo i masu onlajn-konferencija i tako uvek nešto novo saznamo", objašnjava doktor Mihajlo Farkić, interventni kardiolog i načelnik Centra za strukturne bolesti srca, koji je zajedno sa svojim timom izveo operaciju.

Lekar je objasnio i ko su pacijenti kojima je potreban ovaj zahvat.

"Ove procedure se rade na desnoj strani srca, gde je daleko sporiji protok.To je zalistak koji razdvaja desnu pretkomoru od desne komore. Kod ovih pacijenata postoji problem sa ovim zaliskom. Znakovi ove bolesti su oteci potkolenice, žutica, problemi sa varenjem, nabrekle vene na vratu, aritmije, gušenje. Mi nažalost imamo dosta tih pacijenata i zato nam je bilo važno da krenemo sa tim programom", objašnjava Farkić.

Više o ovoj temi pogledajte u video-materijalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.