U Beogradu raste smrtnost

Izvor: B92, 06.Dec.2010, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Beogradu raste smrtnost

U Beogradu je u poslednjih 12 godina došlo do porasta smrtnosti i razboljevanja, a maligne bolesti u tom periodu su se gotovo utrostručile. Ključni problem za zdravlje građana Beograda je demografski faktor, pad prirodnog priraštaja i porast broja lica starije životne dobi, uz dominaciju hroničnih nezaraznih bolesti.

Kako se navodi u izveštaju Gradskog zavoda za javno zdravlje, u populaciji mladih, posebno adolescenata, kao uzroci smrti dominiraju povrede i maligne bolesti, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali sa niskim stopama nesrećnih slučajeva i malim procentom ukupne smrtnosti.

Kod odraslih dominiraju bolesti sistema krvotoka koje su porasle za 50 odsto i čine više od 50 odsto uzroka smrti u Beogradu, a Srbija je po broju umrlih od ovih bolesti jedna od vodećih zemalja evropskog regiona.

Kako se ističe, tumori različite etiologije su se gotovo utrostručili i čine gotovo jednu četvrtinu svih uzroka smrti. Porastao je i broj obolelih od endokrinih bolesti, povreda i trovanja, kao i od duševnih i nervnih bolesti.

Kod odraslog stanovništva najproduktivnijeg životnog doba do 59 godina starosti, maligni tumori dušnika i pluća zauzimaju prvo mesto u rangu uzroka smrti, a slede cerebro i kardiovaskularne bolesti. Visoko su zastupljeni tumori dojke kod žena, prostate kod muškaraca i debelog creva kod oba pola.

Bolesti jetre uzrokovane alkoholom kod muškaraca se poslednje tri godine visoko pozicioniraju u rangu smrtnosti od svih uzroka i u 2009. godini su na šestom mestu, odmah posle vaskularnih bolesti.

Stariji građani, za razliku od mladjih do 59 godina starosti, najčešće umiru (prvih pet mesta u rangu) od cerebro i kardiovaskularnih bolesti.

Opšte stope smrtnosti ukazuju na činjenicu da odrasli muškarci umiru pre žena, jer se njihova smrtnost češće beleži u obe dobne grupe, a dvostruko češće u grupi od 20 do 59 godina starosti, pokazuje statistika.

U izveštaju se navodi da, uprkos napred navedenim činjenicama, ohrabruje podatak da neki indikatori zdravlja kao što su smrtnost odojčadi, prenatalni mortalitet, smrtnost dece ispod pet godina života, pad broja dece rođene pre termina i dece male telesne mase, ukazuju na održivost sistema zdravstvene zaštite u Beogradu i još uvek dobar zdravstveni potencijal stanovništva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.