U Beču napravili jeftin i brz test na koronavirus

Izvor: B92, 02.Maj.2021, 13:39

U Beču napravili jeftin i brz test na koronavirus

U Beču je počelo samostalno testiranje na koronavirus koje bi konačno moglo vratiti život u normalu, barem što se tiče koncerata, sportskih događanja i putovanja.

Austrijski gosti njime se testiraju po hotelima i apartmanima. Testovi se mogu kupiti, a uzorci predati u lancima drogerija te nekim samoposlugama i benzinskim pumpama, pa i ne čudi da su zbog uspešne distribucije uspeli da testiraju velik broj ljudi. Rezultati stignu na e-mail u roku od 24 sata.

Kroz >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << manje od mesec dana od početka projekta besplatnog testiranja za sve Bečlije obrađeno je više od milion uzoraka i otkriveno gotovo 5.800 infekcija.

Iz Kancelarije Grada Beča u Zagrebu objašnjavanju kako taj postupak izgleda:

"Metoda testiranja grgljanjem koja se koristi vrlo je jednostavna. Rastvor na bazi kuhinjske soli grglja se u ustima između 30 i 60 sekundi, a zatim se pomoću cevčice vrati u epruvetu te se epruveta zatvori i položi u bočicu. Testiranje se obavlja uz video uputstvo na aplikaciji, koje su dostupne na deset jezika. Kako bi bio siguran da je samostalno davanje uzorka ispravno provedeno, učesnik celi postupak, uključujući utvrđivanje identiteta uz ličnu kartu ili pasoš, snima kamerom te snimak ubacuje na stranicu laboratorija. Ovakvi su testovi službeno priznati", navode Austrijanci.

Na testu se nalazi jedinstveni QR kod kako bi se mogao identifikovati uzorak. Osoba koja se testira skenira QR kod, koji je potom vodi na stranicu laboratorija gde upisuje lične podatke. Dakle, test se ne šalje nikome, već se rezultat dobija preko QR koda na mail.

Ovo je projekt Bečke ekonomske komore i Grada Beča.

Prošle nedelje je u proseku obrađeno 32.000 uzoraka dnevno, a tada je postavljen i novi rekord od 40.000 obrađenih uzoraka u danu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.