Trudnice ugrožene još u bolnicama?

Izvor: B92, 05.Jul.2011, 19:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trudnice ugrožene još u bolnicama?

Trudnice i njihove bebe mogu da budu izložene još u porodilištu dvema vrstama jedinjenja - "ftalatima" i "bisfenolu A" (BPA) koji dovode do poremećaja endokrinog sistema i funkcionisanja hormonskog sistema preko medicinskih instrumenata, kao što su urinarne sonde, pokazali su rezultati istraživanja grupe francuskih naučnika.

Naučnici su došli do tog zaključka jer su u urinu žena porođenih carskim rezom ili ekstrakcijom forcepsom (specijalna alatka kojom se vadi beba) >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << našli veću količinu "ftalata" i BPA nego kod onih koje su se porodile prirodnim putem, bez upotrebe određenih medicinskih instrumenata, preneli su francuski mediji.

"Ftalati" su jedinjenja koja se pre svega koriste u izradi raznih proizvoda od plastike kako bi se ona omekšala, dok je BPA prisutan na primer u flašicama za bebe, flašama za vodu ili mleko, nekim medicinskim instrumentima ili kompakt diskovima.

"Ftalati" se, međutim, nalaze i u sastavu kozmetičkih proizvoda.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Trudnice i bebe još u porodilištu izložene toksinima?

Izvor: Nezavisne Novine, 05.Jul.2011

PARIZ - Trudnice i njihove bebe mogu da budu izložene još u porodilištu dvjema vrstama jedinjenja - "ftalatima" i "bisfenolu A" (BPA) koji dovode do poremećaja endokrinog sistema i funkcionisanja hormonskog sistema preko medicinskih instrumenata, kao što su urinarne sonde, pokazali su rezultati...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.