Trudnice plaćaju besplatan epidural

Izvor: B92, 02.Okt.2010, 22:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trudnice plaćaju besplatan epidural

Trudnice u Beogradu treba ozbiljno da razmisle gde da se porode: ukoliko se odluče za KBC „Dragiša Mišović”, epiduralnu anesteziju dobiće besplatno, a ako odu u „Višegradsku” ili „Narodni front”, bezbolni porođaj će ih koštati od 12.000, pa do neverovatnih 20.000 dinara! Situacija je još gora u drugim gradovima, gde je epidural luksuz ili se još ne primenjuje. Apsurd je i to što Republički zavod za zdravstveno osiguranje (RZZO) bolnicama daje novac >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za kupovinu epidurala.

Zvanično, prema tumačenju RZZO, porođaj uz epiduralnu anesteziju ne spada u vanstandardne, već u standardne usluge. To znači da je treba dobiti o trošku osiguranja, i to na teritoriji cele Srbije. Bolnice dobijaju novac za kupovinu anestetika i katetera koji spadaju u potrošni materijal. Međutim, to u praksi ne funkcioniše, pa tako ustanove koje ovu uslugu naplaćuju, dobijaju dva puta novac - i od pacijenata i od RZZO.

- Anestetik se nalazi na pozitivnoj listi lekova, a sama procedura se podrazumeva kao standardna usluga - kaže za "Blic” Vladan Ignjatović, pomoćnik direktora RZZO.

Epiduralna anestezija, koja se u svetu već godinama rutinski daje ženama pri porođaju, u beogradskom KBC „Dragiša Mišović” i u bolnici u Subotici je, na primer, besplatna. GAK „Narodni front” od prošle godine nije podigao cenu, tako da je epidural 12.000 dinara, a ukoliko porodilje želi određenog anesteziologa, cena je 17.000 dinara. U KBC „Zvezdara” bezbolan porođaj košta 10.000 dinara, dok je za Kragujevčanke malo skuplje i iznosi 15.000 dinara. Za žene u Nišu i Leskovcu bezbolan porođaj je misaona imenica jer se u tim gradovima to ne primenjuje, dok se u Novom Sadu u redovnom postupku anestezija ne daje, već samo kada to zahtevaju medicinski razlozi!

U KBC „Dragiša Mišović” smatraju da epiduralna anestezija treba da bude uobičajena, a ne „ekstrausluga” u porodilištima.

- Kod nas ne košta, ali znam da je naplaćuju u drugim bolnicama. Epidural spada u potrošni materijal i zato ne mislimo da je to vanstandardna usluga. Svaka žena ima pravo na bezbolni porođaj i to je nešto što je svuda u svetu normalna stvar - objašnjava za "Blic” dr Dragan Antić, direktor porodilišta u KBC „Dragiša Mišović”.

Iskustva naših ginekologa pokazuju da se žene brže odlučuju za sledeću trudnoću ukoliko su se prvi put porodile uz epiduralnu anesteziju. Očigledno da trauma prvog porođaja ako je bio bolan utiče na odluku o uvećanju potomstva.

U Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Novom Sadu, popularnoj Betaniji, epiduralna anestezija se ne daje u redovnom postupku nego samo kada to zahtevaju medicinski razlozi. Sve porodilje imaju pravo da je zatraže, a da li će je dobiti, zavisi od procene njihovog stanja. U Betaniji nije predviđena mogućnost da neko, ako želi, plati ovaj zahvat i zasad se ne planira takva mogućnost jer nedostaju i anesteziolozi. Ni u Nišu porodilje ne mogu da prime tu anesteziju, čak i ako žele da je plate.

- Očekujemo da ćemo najkasnije do Nove godine početi sa davanjem epiduralne anestezije. Bilo je potrebno obezbediti anesteziloge – kaže pomoćnik direktora Ginekološke klinike u Nišu dr Milan Stefanović.

Razlog što se epidural ne primenjuje u Leskovcu je manjak kadrova. Anesteziolozi su, kako je rečeno „Blicu", obučeni, ali dozvola za njenu primenu nije tražena od Ministarstva.

Kada će i da li će se u Srbiji ustanoviti jedinstven standard po ovom pitanju, treba da odgovori Ministarstvo zdravlja, koje više od godinu dana čeka mišljenje Srpskog lekarskog društva i Republičke stručne komisije o tome da li porođaj uz epidural treba da bude besplatan za sve pacijentkinje - da se daje samo u onim slučajevima kada je to neophodno ili da bude stvar izbora, dakle besplatan. Odgovori, naravno, nisu stigli u potpunosti. To, međutim, pokazuje koliko Ministarstvo zdravlja želi da se pozabavi ovom temom i da li uopšte želi da cene ovih usluga bar na neki način drži ujednačene. Mnogo im je lakše da ne reaguju i dopuštaju da direktori bolnica i rade kako hoće.

Cene epiduralne anestezije

- GAK „Višegradska” 20.000 dinara

- GAK „Narodni front” 12.000/17.000

- Bolnica Kragujevac 15.000

- KBC „Zvezdara” 10.000

Izvor: Blic

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.