Tri jednostavna načina da smršate

Izvor: Vesti-online.com, 10.Feb.2019, 04:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri jednostavna načina da smršate

Nije lako skinuti višak kilograma, ali ove tri stvari u tome mogu mnogo da vam pomognu.

Većina stručnjaka smatra da je u mršavljenju najbolji pristup 80 odsto ishrana, 20 odsto vežbanje. Iako je vežbanje procentualno manje važno za mršavljenje, ono je i dalje jako važno jer pomaže da budete zdravi i izbegnete pojavu hroničnih bolesti.

Nutricionista Rik Hej kaže da i ova tri trika mogu da vam pomognu da smršate.

Želju za hranom zaustavite hromom
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
Ne treba da gladujete, naravno, već hrom može da vam pomogne da zaustavite onu nenormalnu želju za grickalicama i slatkišima.

Ovaj mineral, objašnjva nutricionista Hej, poboljšava kontrolu koju naše telo ima nad nivoom šećera u krvi, tako što deluje na insulinske receptore.

Kada u telu ima previše glukoze, ona se pretvara u masti. Hrom, međutim, sprečava da se taj višak glukoze pretvori u masti i skladišti.

Pored toga što deluje na insulin, sprečava i da dođe do naglih promena u nivou šećera u krvi, što je upravo čest razloga zašto se javlja iznenadna i neobuzdana želja za slatkišima.

Najbolje je da jedete što više povrća i voća, a hrom se nalazi i u: brokoliju, grožđu, pomorandžama, jabukama, ćuretini, žitaricama, krompiru, boraniji i crvenom vinu.

- Pridržavanje balansirane ishrane koja sadrži minimalno obrađene namirnice može da vam pomogne da unesete dovoljno hroma - predlaže Rik.

Isprekidani post

Sigurno ste već čuli za to - ova metoda podrazumeva da odredite broj sati dnevno koliko nećete jesti, a da u broju sati kada možete da jedete unesete dovoljan broj kalorija. Neki se pridržavaju metode 5:2, koja podrazumeva da tokom nedelje jedu uobičajeno, a da za vikend drastično smanje broj kalorija, drugi vole metod 14:10, odnosno 14 sati dnevno ne jedu ništa, a ukupan broj kalorija unose u tih deset sati dnevno.

Elem, nauka sada pokazuje da je 14 i 16 sati najbolji vremenski okvir za post i mršavljenje. Drugim rečima, to znači da 14 ili 16 sati ne bi trebalo ništa da jedete.

Nutricionista objašnjava da telu treba oko 12 sati da potpuno svari sve i izbaci glukozu iz krvotoka, a tek tada naše telo počinje da koristi uskladištene masti kao izvor energije.

Dodajte cimet u kašu

Cimet može da pomogne u snižavanju nivoa šećera u krvi kod osoba obolelih od dijabetesa tipa 2, tvrdi dijetetičarka Helen Bond. Snižavanjem nivoa šećera u krvi, smanjuje se i učestalost želje za grickalicama i slatkišima.

- Iako cimet ima mali uticaj na metabolizam, pomaže u balansu nivoa šećera u krvi i insulinske rezistencije, što pomaže mršavljenju i može da smanji želju za slatkišima i grickalicama - objašnjava Bondova.

Nutricionista Rik Hej objašnjava da "cimet reguliše nivo šećera u krvi, što zauzvrat smanjuje želju za slatkišima i grickalicama, a to je jako važno kod mršavljenja".

Time što drži nivo šećera u krvi na stabilnom nivou, cimet može i da poboljša raspoloženje, a dobar je i za kardiovaskularno zdravlje.

Nutricionista savetuje da malo cimeta dodate u svoju kašu za doručak, kako bi vam nivo šećera u krvi od jutra bio stabilan.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.