Izvor: B92, 09.Nov.2012, 09:53 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Transmasne kiseline ne podižu šećer
Iako transmasne kiseline, odgovorne za razvoj ateroskleroze, podižu vrednosti "lošeg" holesterola, čini se da trajno ne utiču na koncentraciju šećera u krvi, utvrdili su američki naučnici.
Prema istraživanju objavljenom u časopisu "American Journal od Clinical Nutrition", koncentracije šećera u krvi i insulina koji reguliše šećer u krvi ne menjaju se bez obzira na to koliko transmasnih kiselina ljudi unesu ishranom.
Transmasne kiseline nalaze se u hemijski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obrađenom biljnom ulju i namirnicama životinjskog porekla.
Naučnici su upoređivali vrednosti šećera u krvi, insulina i holesterola kod dve grupe, od kojih je jedna bila na ishrani koja je uključivala transmasne kiseline, a druga je bila na palminom i sojinom ulju.
Utvrđeno je da se koncentracija šećera u krvi i insulina nije menjala u obe grupe, ali je kod one koja je bila na ishrani transmasnim kiselinama pao "dobar", a porastao "loš" holesterol.
Foto: Ambro / freedigitalphotos.net