Transmasne kiseline ne podižu šećer

Izvor: B92, 09.Nov.2012, 09:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Transmasne kiseline ne podižu šećer

Iako transmasne kiseline, odgovorne za razvoj ateroskleroze, podižu vrednosti "lošeg" holesterola, čini se da trajno ne utiču na koncentraciju šećera u krvi, utvrdili su američki naučnici.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu "American Journal od Clinical Nutrition", koncentracije šećera u krvi i insulina koji reguliše šećer u krvi ne menjaju se bez obzira na to koliko transmasnih kiselina ljudi unesu ishranom.

Transmasne kiseline nalaze se u hemijski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obrađenom biljnom ulju i namirnicama životinjskog porekla.

Naučnici su upoređivali vrednosti šećera u krvi, insulina i holesterola kod dve grupe, od kojih je jedna bila na ishrani koja je uključivala transmasne kiseline, a druga je bila na palminom i sojinom ulju.

Utvrđeno je da se koncentracija šećera u krvi i insulina nije menjala u obe grupe, ali je kod one koja je bila na ishrani transmasnim kiselinama pao "dobar", a porastao "loš" holesterol.

Foto: Ambro / freedigitalphotos.net

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.