Topla voda sa limunom - jačanje imuniteta ili dobar marketing?

Izvor: B92, 10.Dec.2021, 21:40

Topla voda sa limunom - jačanje imuniteta ili "dobar marketing"?

Mnogi lekari savetuju da se dan započne čašom tople vode sa nekoliko kapi limuna. Ovaj napitak ima blagotvorno dejstvo na naš organizam, ali da li on zaista može da nam pomogne da ojačamo svoj imunitet?

Mnoštvo poznatih ličnosti i fitness influensera tvrdi da dan započinju ispijanjem tople vode s limunom. Ovaj napitak deluje ultra-hidratantno, daje dobar izvor vitamina C, poboljšava kožu, pomaže probavu i još mnogo toga.

Ipak, često se pitamo da li je konzumiranje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tople vode s limunom jača naš imunitet i da li ovaj napitak zaslužuje da postane deo naše jutarnje rutine?

Ispostavilo se da nema mnogo činjenica koje bi potkrepile tvrdnje koje stoje iza ovog popularnog "čudesnog" napitka.

Nutricionistica Isa Robinson za magazin Stajlist otkrila je da je pompa oko tople vode i limuna jednostavno svedena na "dobar PR".

"Nemamo mnogo dokaza da ispijanje tople vode s limunom ima sve ove dodatne prednosti i da nije ništa blagotvornije od ispijanja biljnog čaja", kazala je.

Takođe tu je i mit o "detoksikaciji", ali uzevši u obzir da imamo jetru i bubrege koji su zauzeti 24 sata dnevno detoksikacijom našeg tela, ovaj topli napitak nema veliki učinak kada je to u pitanju.

Iako topla voda i limun nije lek, stručnjaci i dalje naglašavaju da ovaj napitak ima brojne blagodeti na naš organizam, obezbeđuje mu hidrataciju, a tu je i veoma važan vitamin C. Dakle, jedna čaša tople vode sa limunom ujutru može da nam pomogne da se osećamo bolje, ali neće ojačati naš imuni sistem, zaključak je ovog istraživanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.