Tiroidna žlezda ometa začeće

Izvor: B92, 28.Jun.2013, 10:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tiroidna žlezda ometa začeće

Poremećaj funkcije štitaste žlezde umanjuje plodnost oba pola, a nestabilnost hormona utiče na normalno funkcionisanje jajnika.

NEMA IDEALNE TERAPIJE Profesor Žarković ističe da je za lečenje hipotiroze važno uspostavljanje dijagnoze na vreme, da se relativno lako leči i da medikamenti nisu skupi. Situacija sa hipertirozom je potpuno drugačija, jer još nema idealne terapije.

- Ima lekova koji nisu savršeni i imaju značajne negativne posledice, poput >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gubitka belih krvnih zrnaca - objašnjava profesor. - Poslednja šansa za izlečenje je operativna metoda i u rukama iskusnih hirurga ona se može uraditi bez većih posledica.

Probleme sa štitastom žlezdom češće imaju žene, ali stručnjaci tvrde da se često zanemaruju kao mogući uzrok njihove neplodnosti. Oni, takođe, mogu biti i glavni „krivci“ za poremećaj seksualne funkcije muškaraca. Lekari smatraju da nepravilan rad tiroidne žlezde može biti uzrok komplikacija tokom trudnoće i da može uticati na neurološki razvoj novorođenčeta.

U radu štitaste žlezde, ističe profesor dr Miloš Žarković sa Klinike sa endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Kliničkog centra Srbije, najvažnije je pitanje mere. Ukoliko je njeno lučenje pojačano, dolazi do hipertiroze, odnosno do oslobađanja prevelikih količina tiroidnih hormona u organizam, koji mogu izazvati teškoće kod žena da začnu, kao i da održe trudnoću. Smanjeno lučenje, odnosno hipotiroza, između ostalog, utiče na izostanak ciklusa.

Profesor Žarković napominje da je važno da se na vreme urade svi neophodni testovi i utvrdi da li i u kojoj meri postoji poremećaj u radu štitaste žlezde kako bi mogao najefikasnije da se tretira.

- Velika studija koja je obuhvatila gotovo 120.000 trudnica pokazala je da 15,5 odsto ima snižen rad štitaste žlezde dok 5,5 odsto ima pojačan rad i da ti poremećaji dovode do učestalih komplikacija trudnoće, a takođe mogu biti i uzrok infertilnosti - objašnjava profesor Žarković. -Poremećaj nivoa hormona štitaste žlezde utiče na normalno funkcionisanje jajnika i sposobnost začeća, pa čak i blage forme bolesti, ili samo prisustvo tiroidnih antitela mogu imati ovakav uticaj zbog čega merenje tiroidnih hormona i antitela spada u uobičajene testove za neplodnost.

Profesor dr Svetlana Spremović Rađenović, sa Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS kaže da su prvi signali za uzbunu poremećaji ciklusa. Trebalo bi da se prekontrolišu sve žene kod kojih oni nisu redovni, ali i sve koje imaju krvarenje van ciklusa.

- U trudnoći je teško prepoznati hipertirozu i hipotirozu, jer se neki simptomi poremećaja rada štitaste žlezde i „drugog stanja“ poklapaju - navodi dr Spremović Rađenović.

- Trudnica koja ne dobija na težini, možda ima povećano lučenje tiroidne žlezde.

Rizične grupe su buduće majke koje su imale spontane pobačaje, koje imaju povišen nivo šećera u krvi tokom trudnoće ili koje u porodici imaju zabeležene slučajeve obolelih od ovih bolesti. Ako je kod žene poremećen rad štitaste žlezde, trudnoća mora biti planirana za period kada je bolest dobro regulisana, jer embrion za formiranje svojih organa i sistema koristi isključivo tiroidne hormone majke.

MUŠKI PROBLEMI

Hipertireoza se kod muškarca manifestuje povećanim nivoom testosterona, a kao posledica se javlja ginekomastija, odnosno uvećanje dojki - navodi profesor dr Jasmina Ćirić iz klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma KCS. - Kod smanjenog lučenja tiroidne žlezde, dolazi do snižavanja nivoa testosterona, a povećava se nivo prolaktina, što utiče na smanjenje seksualne želje i potencije.

Foto: imagerymajestic./ freedigitalphotos.net

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.