Tiodorović o akutnom hepatitisu kod dece: Što mlađi organizam, to opasnije

Izvor: B92, 18.Maj.2022, 09:52

Tiodorović o akutnom hepatitisu kod dece: "Što mlađi organizam, to opasnije"

Još se ne može precizno reći i sa sigurnošću tvrditi šta izaziva akutni hepatis kod dece, od koga je obolelo 450 dece u 30 zemalja sveta, ali postoje pretpostavke koje ukazuju da se možda radi i o koroni, a ne samo o adenovirusu 41, rekao je za današnji "Blic" epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović.

Govoreći o misterioznom virusu, Tiodorović je naveo da naučnici nisu konkretno zauzeli stav o čemu se tačno radi, pa bi stoga valjalo sačekati sa konačnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dijagnozom.

On dalje objašnjava da, kada je misteriozni hepatitis u pitanju, niko nije ništa precizno rekao o uzročniku, ali svi negiraju vezu sa poznatim hepatitisima, jer su sva deca testirana na A, B, C, D, E tip.

Pod nadzorom dete sa sumnjivom kliničkom slikom: Akutni hepatitis stigao u Srbiju?

Tiodorović kaže da nema mesta panici, ali da treba pratiti decu i održavati higijenu, kako ruku, tako i hrane i svega onoga sa čime su u kontaktu.

Takođe je istakao da, ako su deca bila u kontaktu sa zaraženima od kovida, moraju se testirati.

"Što je mlađi organizam, to može biti opasniji akutni hepatitis. Mi imamo jedno dete koje je otišlo u Italiju i dobro je što je to urađeno. Tamo je specijalna bolnica za bolesti jetre koja je usko specijalizovna", naglasio je Tiodorović.

Dva glavna simptoma akutnog hepatitisa VIDEO

On je poručio roditeljima da nema mesta panici, da je obolelo dete u Srbiji izuzetak, ali da svakako treba pratiti decu, kada je u pitanju kovid ili hepatitis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Tiodorović: Ne zna se uzrok akutnog hepatitisa kod dece

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Maj.2022

Još se ne može precizno reći i sa sigurnošću tvrditi šta izaziva akutni hepatis kod dece, od koga je obolelo 450 dece u 30 zemalja sveta, ali postoje pretpostavke koje ukazuju da se možda radi i o koroni, a ne samo o adenovirusu 41, rekao je za današnji "Blic" epidemiolog i član Kriznog štaba...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.