Testiran novi lek protiv Alchajmera

Izvor: B92, 19.Jul.2012, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Testiran novi lek protiv Alchajmera

Eksperimentalni lek protiv Alchajmerove bolesti, koji aktivira specifični receptor nikotina u mozgu, unapredio je tokom šest meseci kognitivne (misaone) funkcije i pamćenje pacijenata sa blagim ili srednje teškim oblikom rečenog oboljenja, poručuje tim američkih stručnjaka.

Većina lekova za Alchajmerovu biolest koji se zasad koriste usmerena je na zaustavljanje napredovanja bolesti, me]utim, pomenuti eksperimentalni lek, koji je razvila masačusetska privatna firma "EnVivo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << farmasjutikalz", namenjen je popravljanju simptoma oboljenja, prenosi Rojters.

Pomenuti lek, zasad pod radnim nazivom "EVP-6124", je u drugoj fazi testiranja isproban na 409 pacijenata, od kojih je većina već koristila "aricept", kompanije "Fajzer" ili "ekselon" kompanije "Novartis".

Nakon 23 nedelje primene, doza od 2 mg pomenutog eksperimentalnog leka dnevno je u statistički značajnoj meri unapredila kognitivne funkcije pacijenata.

"EVP-6124" deluje na nikotinski receptor u mozgu, pod nazivom alfa 7, koji je u vezi s kognitivnim funkcijama i pamćenjem. Pri tom se ne razvija zavisnost.

Od iduće godine trebalo bi da počne treća faza kliničkog ispitivanja "EVP-6124" na znatno većem uzorku pacijenata.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.