Test za otkrivanje raka prostate

Izvor: B92, 30.Sep.2010, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Test za otkrivanje raka prostate

Grupa britanskih naučnika je razvila laboratorijski test na osnovu kojeg se može napraviti razlika između raka prostate, zdravog tkiva i drugih stanja prostate.

Radi se o otkriću koje bi, kako su istrakli istraživači iz firme Oxford Gene Technology, specijalizovane za genetiku i dijagnostiku, moglo u budućnosti da pomogne muškarcima da izbegnu nepotrebne intervencije.

Britanski naučnici su objavili da su otkrili niz bioloških signala ili biomarkera na osnovu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kojih se može razlikovati zdravo i benigno tkivo prostate od raka prostate sa pouzdanošću, prema rezultatima prvih ispitivanja, od 90 odsto, prenela je agencija Rojters.

Kompletan test koji bi mogao da se koristi u lekarskim ordinacijama se, međutim, može očekivati za najmanje pet godina.

Trenutno se za otkrivanje raka prostate koristi samo jedan biomarker - PSA (Prostate Specific Antigene), ali je on problematičan zbog velikog procenta pozitivnih rezultata na rak koji su pogrešni tako da se pacijenti nepotrebno izlažu hiruškoj intervenciji i zračenju.

Broj smrtnih slučajeva izazvanih tokom 2008. godine rakom prostate procenjuje se na 258.000, a to je u SAD i druga vrsta raka po broju smrtnih slučajevima među muškom populacijom.

Foto: abendary, www.sxc.hu

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.