Test za otkrivanje pre-eklampsije?

Izvor: B92, 29.Sep.2010, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Test za otkrivanje pre-eklampsije?

Međunarodna grupa naučnika napravila je glavni korak ka razvoju testa, određene vrste "otiska" stanja metaboličkog sistema, koji bi omogućio da se identifikuju žene s opasnošću od pojave opasne komplikacije u trudnoći zvane pre-eklampsija, čak sedmicama pre pojave njenih prvih simptoma, prenela je agencija Rojters.

Pre-eklampsija je komplikacija u trudnoći, čiji su simptomi visok krvni pritisak i nivo proteina u urinu.

Istraživači, sa naučnikom Filipom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Bejkerom, s univerziteta "Alberta" u Kanadi, na čelu, otkrili su niz od 45 različitih jedinjenja povezanih sa metabolizmom, za koji su ustanovili da je u drugačijem stanju kod žena sa predispozicijom za pojavu pre-eklampsije nego kod ostalih.

Naučnici su ispitivanje sproveli preko krvi žena kod kojih je kasnije u trudnoći došlo do razvoja pre-eklampsije i onih kod kojih nije.

To otkriće bi moglo da bude osnov testa za utvrđivanje predispozicije za pojavu pre-eklampsije, koji još ne postoji, čime bi moglo da se spasi na stotine života.

U nerazvijenim zemljama 75.000 žena umre godišnje od pre-eklampsije.

Za zdravstvenu pomoć trudnicama sa pre-eklampsijom se, kako su naveli naučnici, godišnje potroši 45 milijardi dolara u SAD, Evropi, Aziji, Australiji i na Novom Zelandu.

Foto: br3akthru / FreeDigitalPhotos.net

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.