Terapijom genima iz algi vratili vid slepim miševima (VIDEO)

Izvor: S media, 26.Apr.2011, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Terapijom genima iz algi vratili vid slepim miševima (VIDEO)

Slepi miševi su uz pomoć gena izdvojenog iz alge počeli da razaznaju svetlo i mrak, a klinička testiranja na ljudima mogla bi da počnu za dve dve godine.

Više od 15 miliona ljudi u svetu živi u tami zato što su, zbog bolesti kao što su makularna degeneracija ili retinitis pigmentosa, fotoreceptori koji pretvaraju svetlost u električne impulse oštećeni i mozak ne može da dobije informaciju o slici. Naučnici sa Instituta za genetiku u Los Anđelesu misle da su pronašli >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << način kako da im vid vrate.

- Iz alge smo izolovali gen koji sadrži protein osetljiv na svetlost. Zatim smo ga dodali ćelijama mrežnjače - objasnio je postupak Alan Horsager čiji je tim testirao svoju tehniku na tri grupe miševa.

Prirodni lekovi za astmu

Geni su krivi za zavisnost od kofeina

Identifikovani geni "krivi" za Alchajmera

Jedna grupa je imala normalan vid, a dve grupe su miševi koji su prirodno postali slepi zbog poremećaja od kojih pate i ljudi. Samo jedna grupa slepih miševa lečena je genetskom terapijom, tako što su dobijali injekciju virusa koji sadrži gen alge. Posle deset nedelja otkriveno je da se protein uklopio u bipolarne ćelije mrežnjače.

Naučnici su zatim miševe stavili u lavirint sa šest mogućih prolaza, a na izlaz su stavili svetlo. Lečeni miševi su uspeli da pronađu pravi put dva i po puta brže od miševa koji nisu biti lečeni. kada je test ponovljen posle 10 meseci, miševi su i dalje pokazivali znatno poboljšanje vida.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.